Rogaliki z bryndzą
Targi produktów regionalnych to doskonała okazja aby zaopatrzyć się w wiktuały, których nie znajdziemy na sklepowych półkach. Poza domowymi wędlinami, ekologicznymi jajkami, miodem bez antybiotyków i oscypkami, które mogę jeść kilogramami zakupiłam także bryndzę – planowałam ją wykorzystać do zrobienia pierogów, jednak czas tak bardzo mi się skurczył, że ostatecznie użyłam jej jako nadzienia do rogalików z ciasta francuskiego. W ten sposób nasze sobotnie śniadanie nabrało bardziej intensywnego 30smaku. Samo wykonanie rogalików z bryndzą jest niekłopotliwe i szybkie, oczywiście jeśli macie pod ręką gotowe ciasto francuskie 😉
Składniki dla dwóch osób:
~ świeżo zmielony kolorowy pieprz
1
Przygotowujemy nadzienie – bryndzę rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem.
2
Ciasto francuskie wałkujemy, nadając mu kształt koła.
3
Koło z ciasta dzielimy za pomocą noża na 6 równych trójkątów.
4
U podstawy każdego trójkąta nakładamy farsz z bryndzy.
5
Zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta, na koniec dokładnie zlepiając brzegi.
6
Rogaliki smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do uzyskania złotego koloru (około 15 minut).