Ciasto z serem feta i szpinakiem

Inspirowane, popularnym w krajach arabskich i śródziemnomorskich byrkiem, pyszne, sycące wytrawne ciasto. Byrek zwykle przygotowuje się z ciasta filo, jednak ja dziś postanowiłam użyć ciasta francuskiego. Ciasto doskonale smakuje na ciepło i na zimno, a jeśli posiadacie gotowe ciasto francuskie, to jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę. Do wykonania tej potrawy niezbędna będzie patelnia z metalową, lub odpinaną rączką, a szpinak możecie doprawić według własnych upodobań.

Składniki na formę/patelnię o średnicy 27 cm:

~ 400 gramów świeżego szpinaku

~ 300 gramów sera feta

~ 5 jajek

~ 200 gramów żółtego sera

~ 3 ząbki czosnku

~ 300 gramów gotowego ciasta francuskiego

~ 3 łyżki soku z cytryny

~ Oregano

~ Pieprz kajeński

~ Gałka muszkatołowa

~ Sól

~ Świeżo zmielony czarny pieprz

1

Na patelnię wrzucamy umyte, oczyszczone i pozbawione łodyżek liście szpinaku i odparowujemy wodę – zajmie to około 7 minut. Po tym czasie doprawiamy szpinak czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny, całość podgrzewamy około minuty a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

2

W  głębokim naczyniu miksujemy jajka około 3 – 4 minut, następnie dodajemy większość sera feta, zostawiając kilka kosteczek w całości i ponownie miksujemy, dodajemy przyprawy: oregano, pieprz kajeński, gałkę muszkatołową i sól a na koniec ser i szpinak – łączymy składniki ze sobą mieszając masę łyżką. Na koniec całość doprawiamy pieprzem i dodajemy pozostałe kawałki fety.

3

Patelnie z metalową rączką wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na jego powierzchnię dwie łyżki oliwy i umieszczamy na nim ciasto, w taki sposób, aby wystawało poza brzegi formy na co najmniej 10 centymetrów.

4

Na tak przygotowane ciasto wylewamy masę szpinakowo-serowo- jajeczną i zlepiamy brzegi ciasta u góry uważając aby płynna część nadzienia nie wyciekła na zewnątrz, jeśli jednak tak się zdarzy nie należy się tym przejmować…

5

Całość podgrzewamy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty aby spód nabrał złotego koloru. Tak przygotowane ciasto wkładamy razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu i pieczemy przez około 20 minut, do czasu aż wierzch ciasta ładnie się zezłoci.

 Ciasto szpinakowe