Muffiny cytrynowe z makiem
Muffiny przebojem wdarły się do naszych kuchni – łatwość ich przygotowania sprawia, że gdy tylko mam ochotę na coś słodkiego sięgam właśnie po nie. Te urzekają miękkim, orzeźwiającym wnętrzem i uroczymi piegami z maku. Ilość soku z cytryny można dowolnie modyfikować w zależności od tego na ile kochacie cytrusy. Podobno cytryna jest świetnym antydepresantem, te muffiny są tego doskonałym przykładem. Zmodyfikowany i dostosowany do moich kubków smakowych przepis Dorotus
Składniki na 12 muffinek:
Wszystki składniki powinny mieć temperaturę pokojową
SUCHE
~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ ½ łyżeczki soli
~ 3/4 szklanki cukru pudru
~ 130 ml oleju
MOKRE
~ 1 duże jajko
~ 160 ml mleka
~ sok i skórka otarta z jednej cytryny
~ 3 łyżki maku
1
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni włączając opcję grzania „góra-dół”
2
Wszystkie składniki suche mieszamy w jednej misce
3
Wszystkie składniki mokre mieszamy w drugiej misce
4
Łączymy zawartość obu misek, mieszając wszystko niezbyt dokładnie (grudki ciasta są nawet wskazane)
5
Formę do muffinów wykładamy papilotkami bądź smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto rozdzielając je między papilotki.
6
Pieczemy do suchego patyczka przez około 22 minuty.