Francuska tarta z pomidorami i mozarellą
Sałatka caprese w wersji „na ciepło” – tak w skrócie można opisać tę tartę. Roztopiona, ciągnąca się mozarella w zestawieniu z soczystymi pachnącymi pomidorami i aromatyczną rukolą tworzą trio doskonałe. Jeśli chcecie danie wzbogacić o bardziej wyrazisty smak możecie posypać je drobniutko posiekaną białą cebulą. Przygotowanie jak zwykle nie zajmie zbyt wiele czasu, pod warunkiem, że użyjecie gotowego ciasta francuskiego.
Składniki dla trzech osób:
~ 250 g ciasta francuskiego
~ 250 g mozarelli
~ 2 dojrzałe pomidory
~ 4 łyżki pesto dobrej jakości (może być ze słoika)
~ garść rukoli
~ pół małej białej cebuli (opcjonalnie)
~ świeżo zmielony czarny pieprz
1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni przy grzaniu „góra-dół”
2
Ciasto francuskie układamy na blaszce do pieczenia (używam standardowej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem i obciążamy tak, aby brzegi ciasta wystawały z każdej strony po 2-3 centymetry
3
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 10 minut aż brzegi delikatnie się zrumienią
4
Podpieczony spód smarujemy pesto, wykładamy na niego mozarellę i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut
5
Wyciągamy tartę z piekarnika, rozkładamy na niej pomidora pokrojonego w półplasterki, obsypujemy drobno posiekaną cebulą i przyprawiamy pieprzem, na koniec rozkładamy na całej powierzchni listki rukoli.
6
Podajemy natychmiast po przyrządzeniu z dobrą oliwą i sałatą polaną winegretem.