Burgery z czerwonej fasoli
Zjadłbym burgera wyznał niedawno małżonek, takiego porządnego, burgera. Spojrzałam podejrzliwie, bo w ustach osobnika nie jedzącego mięsa zabrzmiało to cokolwiek podejrzanie i okazało się, że owszem burgera ale takiego z ładnym, smacznym kotletem warzywnym. Postanowiłam zatem, że na sobotnie śniadanie przygotuje burgery, które będą właśnie tymi porządnymi. Przepis na genialne fasolowe kotlety znalazłam tutaj, reszta poszła gładko, i w ten oto sposób w sobotni poranek delektowaliśmy się pysznymi, pożywnymi burgerami. Masa na kotlety smakuje doskonale nawet na surowo i mówię to ja – osoba, która od dzieciństwa ma awersję do wszelkiej fasoli, grochu i innych strączkowych warzyw, zwłaszcza jeśli występują solo, jednak w tym przypadku zanim uformowałam kotlety wchłonęłam kilka łyżek masy z myślą, że świetnie sprawdziłaby się również jako pasta do kanapek.
Składniki na 4 burgery:
Na kotlety:
~ 1 puszka czerwonej fasoli
~ 1/4 szklanki ryżu
~ 1/4 szklanki słonecznika
~ 1/4 szklanki siemienia lnianego
~ łyżeczka kuminu
~ pół łyżeczki wędzonej papryki
~ pół łyżeczki czarnuszki
~ pół czerwonej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
~ szczypta chili
~ ząbek czosnku, drobno posiekane
~ 1 łyżka sosu sojowego
~ 1 łyżka oliwy
~ sól
Na sos:
~ pół szklanki jogurtu greckiego
~ pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
~ zgnieciony ząbek czosnku
~ pół łyżeczki brązowego cukru
~ pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
Dodatkowo:
~ 4 dowolne bułki
~ 4 grube plastry pomidora
~ 4 plastry żółtego sera
~ 2 liście sałaty masłowej
~ pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
1
Na początek przygotowujemy kotlety: gotujemy i studzimy ryż, pozostałe składniki za pomocą blendera miksujemy na jednorodną masę, na koniec dodajemy przestudzony ryż i całość dokładnie mieszamy. Możemy włożyć masę na około pół godziny do lodówki, aby łatwiej można ją było formować w kotleciki.
2
Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykła i na odrobinie oleju smażymy kotleciki z obu stron po kilka minut aż nabiora brązowego koloru.
3
Przygotowujemy sos – jogurt mieszamy z przyprawami, czosnkiem i cukrem.
4
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopniu, kroimy bułki na połówki, na dolnej połówce układamy plaster sera i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty aby ser lekko się rozpuścił.
5
Na tak przygotowane bułki układamy kolejno: kotlety, sałatę, plaster pomidora, czerwoną cebulę i sos jogurtowy, przykrywamy drugą połówką bułki i całość spinamy patyczkiem.