Muszle faszerowane kurkami i cukinią

W szafce jak wyrzut sumienia spoczywał makaron conchiglioni, który swego czasu Człowiek z łyżką przywiózł prosto z Włoch, teść przywiózł cukinię, mąż przyniósł kurki i tak oto 3 mężczyzn dostarczyło składniki, z których powstało pyszne obiadowe danie. Myślałam początkowo aby zapiec makaron w sosie śmietanowym, jak w tym makaronie ale jednak ilość pomidorów, które wymagały zerwania z krzaka była tak duża, że ostatecznie stanęło na pomidorowym. Danie jest delikatne w smaku i bardzo pożywne, a do tego prezentuje się bardzo efektownie, jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie śmiało dorzucić do nich kawałek podsmażonej piersi z kurczaka czy indyka.

muszle zapiekane

Składniki:

~ 25 makaronu muszle (conchiglioni)
~ 200 gramów świeżych kurek
~ 250 g cukinii
~ 2 łyżki klarowanego masła
~ 80 g startego parmezanu lub sera koziego
~ puszka pomidorów bez skórki (w sezonie 300 g świeżych)
~ 2 ząbki czosnku
~ średnia cebula
~ 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
~ 2 łyżki oliwy
~ sól morska
~ świeżo zmielony pieprz
~ szczypta brązowego cukru

1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy, powinien pozostać lekko twardy.

2

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy, następnie dodajemy oczyszczone kurki, smażymy, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Na koniec dodajemy startą cukinię, zwiększamy ogień i smażymy całość jeszcze około 5 minut, pilnując aby cukinia nie puściła zbyt dużo soku. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i faszerujemy nim muszle makaronowe. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

3

Przygotowujemy sos pomidorowy, jeśli używamy świeżych pomidorów, najpierw obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą brązowego cukru, całość gotujemy aż sos mocno zgęstnieje.

4

Tak przygotowanym sosem zalewamy nafaszerowane wcześniej muszle i całość wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopniu piekarnika na 20 minut przy grzaniu góra-dół, 5 minut przed końcem posypujemy parmezanem i zapiekamy aż ser się roztopi. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

DSC_2684