Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem – pierwsze, o które poprosił kolega Krzysiu po moim powrocie z urlopu macierzyńskiego. Ciasto jest pyszne, puszyste, długo utrzymuje świeżość i nie potrzebuje jakoś specjalnie reklamy. To taki klasyk, który w sezonie rabarbarowym jadamy na zmianę z tą tartą co najmniej raz w tygodniu. Do przygotowania tego pysznego ciasta drożdżowego z rabarbarem potrzebny jest mikser, no chyba, że używacie makutry – to szacun z mojej strony. Przepis od Mamy, która od jakiegoś czasu co tydzień piecze to ciasto jako czystą drożdżówkę dla swojego Taty, a mojego kochanego Dziadziusia Adama 🙂

drożdżowe z rabarbarem

Składniki na blachę 32×7 cm:

Ciasto:
~ 400 g mąki pszennej
~ 100 g cukru
~ 40 g świeżych drożdży lub 20 g suszonych
~ 200 ml ciepłego mleka
~ 2 żółtka + 1 jajko
~ 100 g rozpuszczonego masła
~ pół łyżeczki soli
Nadzienie:
~ 400 g rabarbaru
Kruszonka:
~ 6 łyżek masła
~ 8 łyżek mąki
~ 8 łyżek cukru

1

Jeśli używamy świeżych drożdży na początek przygotowujemy rozczyn – drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły pracować.

2

Za pomocą standardowych końcówek miksera ucieramy cukier z żółtkami i jajkiem. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone, przestudzone masło, zaczyn drożdżowy lub suche drożdże i sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odchodzi od rąk i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Całą operację można też przeprowadzić za pomocą miksera (końcówki z hakami) lub maszyny do chleba (tutaj wrzucamy najpierw składki mokre, potem suche a na końcu dodajemy drożdże).

3

Tak przygotowane ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60-70 minut w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.Następnie lekko zagniatamy i wykładamy do wyłożonej papierem foremki na około 30 minut aby lekko podrosło. Na wierzchu ciasta układamy oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar, lekko wciskając w ciasto.

4

Na koniec przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło, mąkę i cukier rozgniatamy palcami do uzyskania niewielkich kawałków ciasta, jeśli kruszonka jest zbyt sypka dodajemy masła, jeśli zbytnio się klei dodajemy mąki.

5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni przy grzaniu góra-dół. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut.

drożdżowe z rabarbarem