Orzechowiec z kremem waniliowym i jabłkami
W okolicach wszelkich świąt rodzinnych w moim domu z ust mamy wertującej zeszyt z przepisami zawsze padało pytanie: „To, co jakie ciasto pieczemy?”. Przez lata repertuar zmieniał się co jakiś czas, ale zwykle nie mogło zabraknąć takich klasyków jak sernik z brzoskwiniami, czy tort orzechowo-kawowy. W minione święta objawieniem stał się jednak, orzechowiec z kremem waniliowym i jabłkami. To pyszne ciasto urzekło mnie niebanalnym smakiem i szlachetną nutką jaką nadaje blatom miód. Połączenie orzechów w karmelu z jabłkami i kremu waniliowego dopełniło całości. Niech nie przeraża Was długość listy składników, większość z nich znajdziecie zapewne w kuchennych szafkach, a ciasto, mimo że pracochłonne naprawdę jest warte zachodu.
Składniki na formę o wymiarach 39×27 cm:
Na ciasto:
~ 3 szklanki mąki pszennej
~ kostka masła (200 gramów)
~ 2 jajka
~ 2 łyżeczki sody
~ 2 łyżki śmietany
~ pół szklanki cukru
~ 2 łyżki miodu
Na masę orzechową:
~ 200 gramów orzechów włoskich
~ 2 łyżki miodu
~ pół szklanki cukru
~ 3/4 kostki masła (150 gramów)
Na krem:
~ 2 szklanki mleka
~ 1/3 szklanki cukru
~ 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej)
~ dwie łyżki ekstraktu z wanilii
~ 3/4 kostki masła (150 gramów)
Na masę jabłkową:
~ 1,5 kg jabłek
~ galaretka pomarańczowa
1
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy, dzielimy na 3 części, wkładamy do lodówki.
2
Jabłka obieramy, ścieramy za pomocą tarki na dużych oczkach i smażymy, aż uzyskają płynną konsystencję. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
3
Przygotowujemy masę orzechową: roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy aż wszystko się rozpuści. Dodajemy orzechy i podgrzewamy około 10 minut, aż płynny karmel pokryje orzechy.
4
Dno blaszki do pieczenia o wymiarach 39×27 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy jedną z trzech części ciasta, umieszczamy w blaszce, na wierzch wykładamy masę orzechową i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, pieczemy 20 minut.
5
Pozostałe dwie części kolejno rozwałkowujemy i pieczemy w tej samej temperaturze po 10-12 minut (do lekkiego zbrązowienia), studzimy.
6
Przygotowujemy krem: mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 0,5 szklanki zimnego mleka, gotujemy pozostałe 1,5 szklanki mleka z cukrem, gdy się zagotuje, dodajemy mieszankę mąki i mleka i energicznie mieszamy aby nie utworzyły się grudki, studzimy.
7
Ucieramy masło i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i ekstraktu waniliowego stale miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.
8
Układamy kolejno: placek, masę jabłkową, placek, krem, placek z orzechami. Całość chłodzimy w lodówce około 3 godzin