Szybkie kopytka bezglutenowe

Jak zrobić kopytka? – zastanawiałam się zaglądając do lodówki, w której po naszym nocnym powrocie z urlopu mieszkało głównie światło. Ma młodsza córka kategorycznie żądała czegoś kluchowego i wtedy mym oczom ukazał się woreczek ugotowanej kaszy leżący smętnie w rogu lodówki. Zblendowana kasza jaglana konsystencją przypomina nieco ziemniaki, więc w akcie desperacji uznałam, że niewiele stracę jeśli eksperyment się nie powiedzie. Do przygotowania tradycyjnych kopytek używa się mąki pszennej ale i ta się skończyła, uznałam więc, że skoro nasze ukochane kluski śląskie przygotowuje się z dodatkiem mąki ziemniaczanej to ta akcja może się udać w ten sposób wytworzyłam bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej. Siedząca przy stole przyjaciółka patrzyła na mniej z lekkim niedowierzaniem, gdy z werwą wyciągałam blender i miksowałam kaszę ale po spróbowaniu orzekła, że tym kopytkom nic nie brakuje, a Nina z radością pakowała kolejne kluchy do buzi. Od tego czasu kopytka z kaszy robiłyśmy już co najmniej kilka razy, zmieniając kasze na orkiszową, bulgur i gryczaną niepaloną. Za każdym razem są tak samo dobre, a me dziecko z radością pomaga w kuchni, gdy tylko w odpowiedzi na pytanie: „Mamo zrobimy kluchy z kaszy?” słyszy: „TAK!”, spróbujcie, bo to dziecinnie proste!

Składniki na 2 porcje:

~ 100 g kaszy jaglanej (suchej)
~ 1 jajko
~ około 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
~ sól do smaku

1

Kaszę ugotować i ostudzić, zblendować na gładką masę. Masę jaglaną podzielić na 4 części, jedną z nich przełożyć na wierzch pozostałych części a w jej miejsce dodać mąkę ziemniaczaną (tak aby wypełniła powstałą przestrzeń), jajko i sól, szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki (nie za dużo, bo kopytka będą twarde).

2

Na desce oprószonej mąką formować z ciasta wałki, spłaszczać i za pomocą noża ciąć ukośnie na mniejsze kawałki.

3

Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną, odczekać kilkanaście sekund i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmować na talerz.

4

Doskonale smakują polane masłem i oprószone cynamonem lub z sosem pieczarkowym czy pieczeniowym.