Śledzie zielone mojej Mamy

Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii w moim rodzinnym domu. Mimo, że są bardzo proste w przygotowaniu moja Mama zwykła robić je właśnie z okazji Świąt. Nie znam osoby, której by nie posmakowały – są delikatne, kruche a zarazem pełne wyrazistych smaków. Polecam jako świetną przekąskę, także podczas karnawałowych szaleństw.

Składniki:

~ 1 kg śledzi zielonych (filetów)

~ 1 szklanka wody

~ 125 ml oleju

~ 125 ml octu

~ 3 czubate łyżki keczupu

~ 3 łyżki cukru

~ 1 łyżka soli

~ 2 liście laurowe

~ 6 ziaren ziela angielskiego

~ 4 duże cebule

1

Śledzie kroimy na około centymetrowe kawałki, cebulę kroimy w piórka.

2

Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia – gotujemy 2 minuty.

3

Dodajemy śledzie i gotujemy nie więcej niż minutę aby śledzie się nie rozpadły.

4

Delikatnie przekładamy śledzie z zalewą do pojemnika z przykrywką, studzimy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce.

sledzie zielone

Przepis na śledzie zielone w zalewie.