Zupa krem z oliwek
Taka nieoczywista, zupełnie inna od dobrze znanych zup kremów. Zmysłowa gładkość przełamana mocnym, charakterystycznym smakiem zielonych oliwek. Odkryłam ją jakieś 10 lat temu w Cafe Moment na krakowskim Kazimierzu, w 2006 wygrała organizowany w tym samym miejscu Festiwal Zupy. Zachwyćcie się nią i wy, choć ostrzegam, że jeśli ktoś nie kocha zielonych oliwek miłością szczerą to ta zupa nie jest dla niego.
Składniki na 4 porcje:
~ 500 ml bulionu warzywnego doprawionego oliwą i bazylią
~ 500 g oczyszczonych i posiekanych zielonych dużych, dobrych oliwek
~ 3 łyżki serka mascarpone
~ 2 ząbki czosnku
~ pieprz
1
Podgrzewamy bulion wrzucamy oliwki i i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut.
2
Miksujemy na gładki krem, przecieramy przez sito i rozcieramy ewentualne grudki.
3
Dodajemy mascarpone i przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze raz miksujemy
5
Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
6
Podajemy z grzankami z pastą z czarnych oliwek (tapenadą)