Jak zrobić bulion warzywny?

Dobry bulion warzywny jest niezastąpiony w kuchni – taki wywar z warzyw stanowi doskonałą bazę do dalszych działań – zup, sosów, dipów. Ja robię go w większych ilościach i mrożę w mniejszych porcjach, w razie potrzeby wyciągam z zamrażalnika i w ekspresowym tempie przygotowuje pyszne, aromatyczne danie. Sekretem udanego bulionu warzywnego jest duża ilość warzyw, pełne umami suszone grzyby i kilka przypraw, które sprawią, że będzie on bogaty i esencjonalny w smaku. Ponadto dobry bulion musi się długo gotować aby warzywa oddały mu cały swój smak – prawdziwe slow food! Spróbujcie koniecznie.

Składniki na 2 litry:

~ 2,5 litra wody
~ 3 marchewki
~ 1 por (biała część)
~ duża, biała cebula
~ 1 pietruszka
~ pół małego selera
~ kawałek kapusty włoskiej
~ 2-3 laski selera naciowego
~`2-3 suszone grzyby
~ 3-4 ząbki czosnku
~ 2 liście laurowe
~ kilka zirenek ziela angielskiego
~ 1 łyżeczka soli
~ 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
~ 2-3 gałązki pietruszki
~ 2 łyżki oliwy
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 1/2 łyżeczku curry
~ kawałek imbiru (ok. 2 cm)

1

Na początek myjemy, obieramy i kroimy warzywa na kawałki marchewkę, pora, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy, odcinamy zieloną część pora i plaster kapusty włoskiej. Wszystkie warzywa umieszczamy w większym garnku (u mnie 4.5 litra), dodajemy przyprawy, grzyby oraz zioła, oliwę i sos sojowy, zalewamy wodą i ustawiamy na większym ogniu.

2

W międzyczasie na palniku gazowym lub suchej patelni opalamy cebulę i imbir (nadadzą bulionowi dymnego aromatu), gdy woda zacznie wrzeć dodajemy je do garnka z warzywami i zmniejszamy ogień do minimum.

3

Całość gotujemy na wolnym ogniu minimum dwie godziny aby warzywa oddały cały smak. Gotowy bulion przecedzamy przez sitko, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy kilka dni w lodówce. Ja mrożę bulion w plastikowych pojemnikach jako doskonałą podstawę do zup i sosów.