Sernik waniliowy

Jak zrobić pyszny sernik waniliowy? Nic prostszego – potrzebujecie tylko kilku składników. Pyszny, zwarty, intensywny w smaku. Sernik pieczony bez spodu, choć jeśli macie fantazję możecie położyć na dół kruche ciasto albo spód z ciasteczek. Ten sernik w wersji bez spodu jest wprost wymarzonym ciastem dla osób na diecie bezglutenowej, choć umówmy się nie jest to najbardziej fit ciasto jakie zdarzyło Wam się jeść 😉

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

~ 1 kg twarogu na sernik
~ 6 jajek
~ 3/4 szklanki cukru pudru
~ 150 ml śmietanki 30%
~ 4 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
~ ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
~ 200 g miękkiego masła

* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wstawiamy keksówkę wypełnioną wodą, przygotowujemy masę serową. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu masło ubijamy do białości, ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku i stopniowo wsypujemy cukier puder.
Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy twaróg i miksujemy aż składniki się połączą. Ciągle miksując dodajemy ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy, śmietankę i budyń (lub mąkę ziemniaczaną). Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką.

2

Gotową masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, całość pieczemy około 50-60 minut – dopóki wierzch sernika się nie zetnie.

3

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, gdy przestygnie dekorujemy według uznania – można użyć rozpuszczonej czekolady, lukru, ozdób świątecznych etc. A następnie chłodzimy w lodówce.