Sernik z truskawkami

Skończył się czerwiec, skończyły się piwonie, kończą się truskawki… Zaczęła się właśnie druga połowa roku. Na szczęście, jak donosicie na FB można jeszcze gdzie niegdzie dostać truskawki, ba te w balkonowych doniczkach dopiero zaczynają owocować. W związku z tym mam dla Was przepis, który bazuje na Waszym ulubionym serniku nowojorskim, natomiast wierzch z truskawek jest cudownym, letnim wykończeniem i dodaje mu niezaprzeczalnego uroku. Jeśli w Waszej okolicy truskawki już się skończyły, możecie też użyć mrożonych – sprawdzą się idealnie!

Składniki na tortownicę 24 cm:

Na spód:

~ 170 g herbatników pełnoziarnistych
~ 6 łyżek masła (80 g)
~ szczypta soli

Na masę serową:

~ 1 kg twarogu sernikowego, polecam „Mój Ulubiony”
~ 1 szklanka cukru
~ 5 łyżek mąki pszennej (60 g)
~ 0,8 szklanki gęstej śmietany 18% (200 ml)
~ 1 łyżka ekstraktu waniliowego
~ 4 jajka (rozmiar M)
~ łyżeczka skórki otartej z cytryny

Na polewę:

~ 300 g truskawek (mogą być mrożone)
~ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
~ 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1

Przygotowujemy spód – ciastka rozdrabniamy na piasek, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i szczyptę soli – całość dokładnie mieszamy i układamy na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy, dokładnie dociskając masę ciasteczkową łyżką. Boki tortownicy smarujemy masłem i przygotowujemy masę serową.

2

Za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty ubijamy twaróg około 2-3 minuty, aby stał się puszysty. Mąkę mieszamy z cukrem i stopniowo dodajemy do twarogu, dalej miksując. Następnie dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową. Na koniec do masy serowej dodajemy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

3

W piekarniku umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą i nagrzewamy go przy grzaniu góra dół do 170 stopni, wstawiamy sernik obok naczynia i pieczemy 45 minut do momentu aż wierzch po dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty.

4

Studzimy przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy polewę, truskawki blendujemy (jeśli używamy mrożonych rozmrażamy wcześniej),odlewamy pół szklanki płynu i mieszamy z mąką ziemniaczaną, resztę truskawek przekładamy do garnka i podgrzewamy, na koniec dodajemy sok z cytryny oraz rozmieszaną mąkę, energicznie mieszamy aż całość zgęstnieje, ściągamy z ognia.

5

Gdy sernik przestygnie wylewamy na wierzch lekko przestudzoną polewę truskawkową. Całość chłodzimy w lodówce 6 godzin.