Dyniowe smoothie

Koktajle to najlepszy sposób żeby moje córki zjadły, a właściwie wypiły dużą ilość warzyw. Zielone smoothie wabi je kolorem, ale to dyniowe zyskało ich największe uznanie. Czekając na wiosnę, która chyba się do nas nie spieszy miksujemy więc co nam wpadnie pod rękę, za chwilę, gdy pojawią się truskawki będziemy je wypijać z burakiem, już widzę tę radość z różowego napitku. Smoothie z dyni z powodzeniem zastępuje jeden posiłek, jeśli wcześniej pieczecie dynię, odłóżcie trochę i wykorzystajcie do przygotowania tego pysznego koktajlu, ja najczęściej robię go zaraz po przyrządzeniu tego curry i tej zupy.

Składniki na 2 porcje:

~ 2 szklanki puree z dyni lub 400 g upieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej
~ 1 dojrzały banan
~ szczypta cynamonu
~ 300 ml mleka kokosowego lub wody
~ 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

1

Dynię, jeśli używamy pieczonej dzielimy na mniejsze kawałki, banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.

2

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji w razie potrzeby smoothie rozrzedzamy wodą mineralną (dodałam pół szklanki) i dosładzamy miodem lub syropem klonowym. Pijemy schłodzone.