Pasztet z cukinii (bezglutenowy)

Uwielbiam wszelakie pasztety, a pasztet z cukinii mogłabym jeść na okrągło. Kiedyś zachciało mi się pasztetu z mięsa i powodowana lenistwem postanowiłam takowy kupić ale gdy wgłębiłam się w składy sklepowych pasztetów, które niestety nie napawały optymizmem, zrezygnowałam z takowego z myślą, że zrobię sobie sama 😉 Ale okazja jakoś się nie nadarzyła, bo jak się ma w domu i w gronie najbliższych przyjaciół osoby, które z bardzo różnych względów mięsa nie spożywają lub są bezglutenowcami, ma się motywację do poszukiwania i wypróbowywania receptur, które pogodzą wszystkie podniebienia. Jako kompromis powstał zatem pasztet z cukinii, który doskonale sprawdzi się o każdej porze dnia – może posłużyć jako samodzielny posiłek albo dodatek do kanapek, łatwo się kroi, świetnie przechowuje. Na naszym świątecznym stole pojawi się zapewne tuż obok wegańskiego pasztetu fasolowego, który nieodmiennie polecam!

Składniki na fromę 32×10 cm:

~ 600 g cukinii
~ 3 jajka (L)
~ 3 ząbki czosnku
~ 2 duże cebule
~ 50 g masła
~ 1 łyżeczka soli
~ 1 łyżeczka curry
~ 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
~ 100 g płatków owsianych, zmielonych na mąkę

1

Na początek przygotwujemy warzywa. Cukinię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki,solimy, odstawiamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek miażdżymy w praskarce.

2

Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy cebulę aż się zeszkli.Z miski z cukinią odlewamy wodę, dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek, jajka i zmielone płatki owsiane oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni przy grzaniu góra-dół, foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę cukiniową przekładamy do foremki, wygładzamy wierzch łyżką, pieczemy około godziny. Studzimy w formie, przechowujemy w lodówce.