Jajka zapiekane ze szpinakiem
Gdy przychodzi weekend śniadaniowym wariacjom można poświęcić trochę więcej czasu – jeśli akurat nie jemy szakszuki, omleta albo jajecznicy to staramy się znaleźć coś, czego jeszcze nie jedliśmy. Naszym niedawnym odkryciem stały się jajka zapiekane ze szpinakiem. Jajka zapieczone w piekarniku mają nieco inną konsystencję niż te zrobione na patelni, są oryginalnym pomysłem na leniwe śniadanie. A jeśli nie macie piekarnika spróbujcie według poniższego przepisu przyrządzić jajka sadzone lub w koszulkach ze szpinakiem – też pyszne 🙂
Składniki na 2 porcje:
Na zupę:
~ 300 g liści szpinaku
~ 4 jajka
~ 2 ząbki czosnku
~ 65 g sera feta
~ 150 ml śmietanki 30%
~ duża szczypta gałki muszkatołowej
~ 1 łyżka soku z cytryny
~ sól, pieprz do smaku
~ garść orzechów włoskich
~ 2 łyżki masła
1
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy aż zacznie pachnieć. Wrzucamy szpinak i czekamy aż cała woda odparuje, a liście stracą objętość, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
2
Gdy woda odparuje dodajemy śmietankę, drobno posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę fetę, chwilę podgrzewamy.
3
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, gdy jest rozgrzany do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany szpinak, na wierzch wbijamy jajko. Tak przygotowane danie umieszczamy w piekarniku i pieczemy aż żółtko się zetnie około 8-10 minut.
4
Podajemy na ciepło z grzankami lub świeżą bagietką.