Tarta z grzybami i serem kozim

Ostatnio, co prawda opętał mnie dyniowy szał, ale mimo wszystko spożywamy też inne dania niż te, zawierające dynie. Dziś zatem mam dla Was przepis, który jest kwintesencją jesiennych smaków. Zamknęłam je w pysznej tarcie – kruche ciasto z dodatkiem rozmarynu i nadzienie z grzybów to klasyczne połączenie. Zrobienie kruchego ciasta nie będzie problemem (a często o tym piszecie), jeśli zastosujecie się do poniższych wskazówek. A sama tarta na pewno Was zachwyci, no chyba, że jak koleżanki nie lubicie a) koziego sera, b) rozmarynu, c) grzybów, wtedy pomyślcie o innej tarcie, bo przepisów na to pyszne danie na blogu nie brakuje – wystarczy kliknąć tutaj – na słodko, na słono, na cieście kruchym czy francuskim – tarta jest ZAWSZE dobra na WSZYSTKO.

tarta z grzybami

Składniki (forma o średnicy 27 cm):

 

Na ciasto

~ 1,5 szklanki mąki pszennej (może być krupczatka)

~ 100 g zimnego masła

~ 1/3 szklanki lodowatej (!) wody

~ 1 łyżka oliwy

~ duża szczypta soli

~ kilka igiełek rozmarynu

 

Na farsz:

~ 300 g prawdziwków (opcjonalnie pieczarek)

~ 1 czerwona cebula

~ igiełki rozmarynu

~ 3 łyżki masła

~ świeżo mielony pieprz do smaku

~ 50 g koziego sera pleśniowego lub sera feta

1

Na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy pokrojone w paseczki grzyby, dusimy do miękkości około 6-8 minut aż płyn, który się zbierze odparuje, doprawiamy obficie świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Jeśli używamy grzybów mrożonych, najpierw je rozmrażamy, a następnie postępujemy jak wyżej.

2

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem, dodajemy oliwę, rozmaryn, sól i zagniatamy dolewając po trochu lodowatą wodę. Tutaj kluczowe jest aby zrobić to w miarę szybko – naszym celem nie jest idealnie gładkie ciasto (mogą w nim pozostać kawałki masła). Z ciasta formujemy kulę i chłodzimy co najmniej pół godziny w lodówce, jeśli bardzo Wam się spieszy, to zamrażalnik na około 15 minut też nie jest złą opcją, ważne aby ciasto dobrze się schłodziło.

3

Schłodzone ciasto rozkładamy w formie na tartę lub w kilku małych foremkach (np. o średnicy 9 cm) i podpiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 210 stopni, przy grzaniu góra-dół aby nabrało złotego koloru.

4

Na podpieczony spód wykładamy grzyby, pieczemy jeszcze około 5 minut zmniejszając temperaturę do 190 stopni, aż ser się lekko rozpuści. Podajemy na ciepło lub zimno.