Curry z dynią i szpinakiem

Dyniowy szał mnie opętał, gdy za oknem zrobiło się jesiennie. Jem na okrągło dynię smażoną na patelni z solą i rozmarynem, miksuję zupy dyniowe i robię curry – jego słoneczny kolor rozwesela pochmurne dni, a zawartość cudownie rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Curry z dynią i szpinakiem z dodatkiem orzechów nerkowca, to pomysł na szybkie i smaczne danie, jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje dokładnie tak, jak wygląda – po prostu znakomicie. Zajadamy się tym curry na okrągło, polecam Wam spróbować, jeśli jesteście fanami orientalnych smaków oraz szybkich i sycących dań.

curry szpinak dynia nerkowce

Składniki na 3 porcje:

~ 300 gramów dyni odmiany Hokkaido lub piżmowej
~ 300 ml mleka kokosowego
~ 1 łyżeczka żółtej pasty curry lub pół łyżeczki chili
~ 1 szklanka liści świeżego szpinaku
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 cm świeżego imbiru
~ sok z połówki limonki
~ 2 liście kafiru (opcjonalnie)
~ pół szklanki orzechów nerkowca
~ 2 łyżki soku z limonki
~ 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
~ ryż jaśminowy i świeża kolendra do podania

1

Przygotowujemy dynię – obieramy ze skóry za pomocą ostrego noża lub obieraczki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy środek, kroimy miąższ w niewielką kostkę. Dynię podsmażamy na 2 łyżkach oleju aż lekko zmięknie około 10 minut, odkładamy.

2

Na większej patelni rozgrzewamy pozostały olej (2 łyżki), dodajemy drobno posiekany imbir i czosnek, smażymy około 2 minut, dodajemy pastę curry lub chili oraz jeśli używamy liście kafiru, kontynuujemy smażenie przez około minutę ciągle mieszając, następnie dodajemy usmażoną wcześniej dynię, orzechy nerkowca i liście szpinaku, smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

3

Następnie na patelnię dodajemy mleko kokosowe, mieszamy aż składniki się połączą. Całość gotujemy jeszcze 6 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec curry doprawiamy sokiem z limonki i podajemy z ryżem jaśminowym, posypanym kolendrą.

curyy z dynią i szpinakiem