Ciasto jak 3bit

Jakiś czas temu na FB poprosiłam Was o pomoc w kwestii ciasta na ślubowanie Soni. Miało spełniać jeden podstawowy warunek: smakować małym i dużym oraz dobrze sprawdzać się na tego typu imprezach. Dostałam od Was mnóstwo inspiracji nie tylko pod postem, ale również w prywatnych wiadomościach, za co serdecznie dziękuję! Część z nich na pewno już wkrótce wykorzystam. Plany planami a życie życiem, w natłoku obowiązków zawodowych, doba niepostrzeżenie mi się skurczyła i w zaplątaniu swym zagubiłam gdzieś jeden dzień, w związku z tym ciasto powstawało na szybko i nie było zbyt dużo czasu na jego wytworzenie. Ale dzięki Ani, która podesłała przepis na pyszne ciasto 3BIT bez pieczenia misja została zakończona sukcesem. Nie znałam go wcześniej a okazało się, że jest dość popularne w sieci więc być może już się z nim spotkaliście. Jest mega słodkie i uzależniające, ale przecież raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałeczek albo dwa. Wprowadziłam małe modyfikacje i masę kajmakową z oryginalnego przepisu ubogaciłam czekoladą jak w tym mazurku. Polecam Wam jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowania, ale możecie sobie pozwolić by przed spożyciem ciasto poleżakowało kilka godzin w lodówce.

ciasto 3bit

Składniki na formę o wymiarach 36×27 cm:

Na ciasto:

~ 400 g herbatników maślanych (około 40 sztuk)
~ 1 kostka masła (200 gramów) w temp. pokojowej
~ 2 budynie waniliowe bez cukru
~ 4 łyżki cukru
~ 750 ml mleka
~ puszka gotowej masy kajmakowej
~ tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (100 gramów) + kilka kostek do dekoracji
~ 500 ml śmietanki 36%
~ 1 łyżka cukru pudru

1

Gotujemy 500 ml mleka z 4 łyżkami cukru, w pozostałej szklance mleka rozpuszczamy oba proszki budyniowe, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy aż zgęstnieje. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia.

2

Gdy budyń stygnie, przygotowujemy czekoladowy karmel: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej masę kajmakową i mieszamy do połączenia się składników, na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy, odstawiamy aby całość lekko przestygła.

3

Przygotowujemy krem: miękkie masło ucieramy mikserem na puch, nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

4

Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru na sztywno (jeśli jest gorąco wkładamy do lodówki), ścieramy czekoladę na tarce na drobnych oczkach.

5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wystawały na zewnątrz. Układamy pierwszą warstwę herbatników, na nią wylewamy czekoladową masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, następnie krem budyniowy, kolejną warstwę herbatników, kończymy warstwą bitej śmietany, którą posypujemy stratą czekoladą. Cisto chłodzimy w lodówce co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej całą noc, wtedy herbatniki na pewno zdążą dobrze zmięknąć.

ciasto 3bit

slubowanie