Tort z białą czekoladą i owocami leśnymi

Mija kolejny rok, w którym początkiem września pada hasło: „Mamo jaki tort upieczemy na moje urodziny?”. Oglądamy sobie Pinteresta, moje dziecko patrzy na małe arcydzieła sztuki cukierniczej, aby w rezultacie uznać, że na pewno wymyślę coś dobrego. A ja zwykle w takiej sytucji stawiam na klasykę – biszkopt przełożony kremem i owocami, ale za każdym razem jest trochę inaczej. W tym roku powstał tort z kremem z białej czekolady i mascarpone przełożony musem z owoców leśnych. W naszym ogródku wciąż jeszcze dojrzewają maliny – dorzuciłam więc do nich trochę zamrożonych w lipcu jagód oraz jeżyny i tak udało nam się stworzyć nasze dzieło sztuki, z którego obie byłyśmy zadowolone. Oczywiście to nie koniec, bo przecież tak ważną okazję jak urodziny będziemy świętować przez cały tydzień 😉 ale rozpoczynamy właśnie dziś w dniu, w którym moja mała córcia jest już poważną sześciolatka…

tort  z owocami

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

Na ciasto:

~ 5 jajek
~ 0,8 szklanki mąki pszennej
~ 2 czubate łyżki ciemnego kakao
~ szklanka cukru
~ łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

~ 1,5 szklanki mocno schłodzonej śmietany 36%
~ 100 g tabliczki (150g) dobrej jakości białej czekolady
~ 100 g serka mascarpone

Na mus owocowy:

~ szklanka owoców leśnych (maliny, jagody, jeżyny)
~ 2 łyżki cukru
~ kisiel błyskawiczny o smaku owoców leśnych

Dodatkowo:

~ pół szklanki mocnej czarnej herbaty do nasączenia biszkoptu
~ 40 ml likieru pomarańczowego Cointreau (lub innego alkoholu)
~ 300 gramów dowolnych owoców do dekoracji
~ 50 g płatków migdałowych

1

Przygotowujemy biszkopt, pamiętając aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodając na koniec szklankę cukru i dokładnie miksujący aby uzyskać błyszczącą, sztywną masę.

2

Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy łyżką i zostawiamy aby trochę podrosły (max. 5 minut), następnie dodajemy do nich ubite białka i całość delikatnie miksujemy aby uzyskać puszystą, jasnożółtą masę.

3

Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy mikserem lub łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni przy grzaniu góra-dół.Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.

4

Gdy biszkopt się studzi przygotowujemy krem – w kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę aby uzyskać płynną masę, odstawiamy aby lekko przestygła. Ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodając przestudzoną czekoladę i mascarpone – całość krótko miksujemy tylko do połączenia się składników i odkładamy do lodówki.

5

Przygotowujemy mus z owoców leśnych, jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej. Owoce podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i zaczną bulgotać, wtedy ściągamy owoce z ognia, dodajemy cukier i kisiel w proszku mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Odstawiamy mus do przestygnięcia.

6

Ostudzony biszkopt, za pomocą ostrego noża dzielimy na dwa blaty, każdy z nich nasączamy herbatą wymieszaną z likierem. Kładziemy dolny blat na paterę, rozsmarowujemy na nim przestudzony mus owocowy, na musie umieszczamy połowę kremu z białej czekolady. Analogicznie postępujemy z kolejnym blatem, dekorując za pomocą kremu również wierzch i boki tortu. Dodatkowo boki tortu dekorujemy platkami migdałowymi. Całość chłodzimy w lodówce około 4 godziny. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.

tort urodzinowy