Makaron ze szparagami i szynką

Kolejny pomysł na szybki obiad, który z powodzeniem można zabrać i podgrzać w pracy – makaron ze szparagami i szynką w kremowym sosie przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom szparagów, którzy tak jak ja mogą je dodawać do jajek na śniadanie, makaronu na obiad i sałatki na kolację, właściwie mogłabym też jeść je na podwieczorek i drugie śniadanie, bo czemu nie 😉 Makaron oprócz tego, że jest smaczny, wygląda też elegancko, ma też tę zaletę, że jego przygotowanie trwa góra 15-20 minut – jest po prostu w każdym calu idealny!

Składniki na 2 porcje:

~ 250 g makaronu (u mnie wstążki)
~ 4 plastry szynki dojrzewającej
~ 6 zielonych szparagów
~ 200 ml śmietanki 30%
~ 50 g sera owczego
~ 1 duży ząbek czosnku
~ 2 łyżki oliwy
~ 1 łyżeczka soku z cytryny
~ świeżo zmielony czarny pieprz

1

Na początek przygotowujemy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końcówki i cienko obieramy. Siekamy czosnek, szynkę kroimy w paseczki a ser w kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i szynkę, smażymy, mieszając od czasu do czasu, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i smażymy mieszając przez 2-3 minuty.

3

Na koniec wlewamy śmietankę, dodajemy ser, zwiększamy ogień i podgrzewamy aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

4

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, mieszamy na patelni z sosem śmietanowym i natychmiast podajemy.

makaron ze szparagami