Owsianka na soku jabłkowym

Jeśli podglądacie mnie czasem na Instagramie to doskonale wiecie, że owsianka często gości na naszym stole. Osobiście nie przepadam za mlekiem i jeśli akurat nie używam jakiegoś roślinnego, to owsiankę przygotowuję na soku jabłkowym. Przez naszą wieś przebiega Małopolski Szlak Owocowy a sąsiad ostatnio obdarował nas sokiem tłoczonym z jabłek rosnących w jego sadzie. Ucieszyłam się tym bardziej, że jestem wielką fanką soków tłoczonych naturalnie, bo zawierają tylko to, co najlepsze w owocach, w przeciwieństwie do popularnych soków w kartonach, które są produkowane z zagęszczonego soku jabłkowego, co w praktyce oznacza koncentrat rozcieńczony wodą. 5 litrów soku zeszło błyskawicznie, a w międzyczasie udało się nawet przygotować przepis na naszą ulubioną owsiankę na soku jabłkowym – mam nadzieję, że i Wam posmakuje!

Składniki na 1 porcję:

~ 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej tłoczonego
~ 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
~ ½ jabłka
~ garść ulubionych owoców – u mnie truskawki i borówki
~ garść płatków migdałowych

1

Do garnka wlewamy sok i dodajemy płatki owsiane, podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy, aż owsianka zgęstnieje, przekładamy na talerz posypujemy owocami i płatkami migdałowymi i natychmiast podajemy.

owsianka na soku jabłkowym