Sernik chałwowy

Znajomi i przyjaciele często przywożą mi z podróży jedzenie, lokalne, oryginalne przysmaki związane z odwiedzanym miejscem. Tym razem Magda była w Izraelu i uraczyła mnie półkilogramowym kawałkiem pysznej chałwy. Gdy już nacieszyłam podniebienie jej cudownym smakiem uznałam, że warto się tą cudowną chałwą podzielić. Wybieraliśmy się w odwiedziny do rodzinki, a że moja Mama jest wielką fanką chałwy i sernika, pomyślałam, że sernik chałwowy będzie w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem. Sernik jest po prostu pyszny, zwarty i słodki (ale nie przesłodzony). Zmodyfikowałam przepis z bloga Moje Wypieki. Polecam Wam gorąco – jeśli lubicie chałwę będziecie zachwyceni!

DSC_0056

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Na spód:

~ 180 gramów ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie
~ 70 gramów masła

Na masę serową:

~ 900 g dobrej jakości twarogu zmielonego trzykrotnie
~ 4 jajka
~ pół szklanki cukru
~ 125 ml śmietany kremówki
~ 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
~ 150 g chałwy
~ ziarenka z laski wanilii

Na polewę:
~ 125 ml śmietany kremówki
~ 3 kostki gorzkiej czekolady 70%
~ 150 g chałwy

* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1

Przygotowanie spodu do sernika rozpoczynamy od rozdrobienia ciastek. Następnie dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy i umieszczamy w tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkowy spód rozkładamy w tortownicy, dokładnie dociskając go palcami.

2

Ser mielimy trzykrotnie za pomocą maszynki

3

W dużym naczyniu umieszczamy ser oraz cukier, ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej masy, dodajemy pozostałe składniki, czyli śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, wanilię i jajka. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę i delikatnie mieszamy.

4

Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika, na dolnej półce umieszczamy naczynie z wodą, całość pieczemy około 60 minut – dopóki wierzch sernika się nie zetnie.

5

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, gdy przestygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę, chałwę i czekoladę podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia, można zmiksować blenderem aby polewa była gładka.Gdy polewa lekko stężeje polewamy nią przestudzony sernik i całość umieszczamy do schłodzenia w lodówce (najlepiej na całą noc).

DSC_0073