Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Wariacja na temat sałatki nicejskiej , która od lat zachwyca nasze kubki smakowe. Klasyczne połączenie tuńczyka i jajek na twardo, ze świeżymi warzywami tworzy smakowitą kompozycję.Składniki na tę sałatkę zawsze mamy w domu. Świetnie sprawdza się na śniadanie lub kolację. Być może zechcecie jej spróbować podczas Świąt, wszak jajko to nieodłączny symbol nadchodzącej Wielkanocy.

sałatka z tuńczyka

Porcja dla dwóch osób:

~ puszka tuńczyka w sosie własnym

~ 6 pomidorków koktajlowych

~ 1/2 czerwonej papryki

~ 1 mała czerwona cebula

~ garść czarnych oliwek

~ 2 jaja na twardo

~ 3 garście mieszanki sałat

~ 1 ząbek czosnku

~ pół szklanki jogurtu naturalnego

~ świeże zioła do wyboru (u mnie tymianek)

~ 2 łyżki ziaren słonecznika

~ sól, pieprz

1

Kroimy warzywa – pomidorki na ćwiartki, paprykę i cebulę w kostkę, oliwki na połówki. Przygotowujemy sos – mieszamy w miseczce jogurt, zioła, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika aż lekko się zrumienią.

2

Na talerzu układamy sałatę, dookoła kładziemy na zmianę pomidorki i ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka. Na sałacie układamy osączonego tuńczyka, posypujemy papryką, cebulą i słonecznikiem polewamy sosem jogurtowym. Na wierzchu układamy oliwki.

3

Podajemy ze świeżą bagietką i kieliszkiem białego wina.

 

sałatka z tuńczyka