Jak ubić śmietanę
Bita śmietana stanowi doskonałą bazę do kremów, sprawdza się jako dodatek do tortów, lodów i ciast oraz jako dekoracja babeczek. Bita śmietana doprawiona pieprzem i ziołami stanowi idealne i oryginalne dopełnienie zup oraz dań głównych. Czasami jednak ubicie śmietany sprawia kłopoty. Co zrobić aby śmietana zawsze była perfekcyjnie ubita?
1. Jaką śmietanę wybrać?
Do ubijania śmietany wykorzystujemy te z wysoką zawartością tłuszczu – 30 lub 36%. Warto zwrócić uwagę czy śmietana nie posiada dodatkowych zbędnych zagęstników typu karagen (E407) i jest naturalna.
2. Jak przygotować śmietanę do ubijania?
Śmietana przed ubiciem powinna spędzić co najmniej 24 godziny w lodówce, musi być porządnie schłodzona aby dobrze się ubiła. Warto też przez co najmniej pół godziny schłodzić naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, zwłaszcza jeśli na zewnątrz jest gorąco.
3. Jak ubić śmietanę?
Zimną śmietanę wlewamy do schłodzonego naczynia i ubijamy na najwyższych obrotach, gdy śmietana zacznie gęstnieć zmniejszamy obroty na średnie i ubijamy do momentu aż na powierzchni zaczną się tworzyć charakterystyczne wzorki pozostawiane przez końcówki miksera. Dobrze ubita śmietana powinna być sztywna i nie rozpływać się. Należy także uważać aby nie ubijać jej zbyt długo, gdyż wtedy może się rozwarstwić.
Kilka ważnych uwag:
~ nie należy mieszać śmietany od różnych producentów, istnieje ryzyko, że może się nie ubić
~ jeśli potrzebujemy słodkiej śmietany cukier puder można dodać przed albo po ubijaniu, warto go wcześniej przesiać przez sitko
~ jeśli do bitej śmietany dodajemy żelatynę lub czekoladę powinny być one przestudzone do temperatury pokojowej, inaczej śmietana może się rozwarstwić
~ śmietana łatwo chłonie wszelkie zapachy, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
~ jeśli chłodzimy śmietanę w zamrażalniku należy uważać aby się nie zmroziła, gdyż wtedy raczej nie uda nam się jej ubić
~ jeśli śmietana podczas ubijania się rozwarstwi można próbować ją ratować dolewając małymi porcjami świeżej śmietany i miksując do uzyskania gładkiej masy
4. Jak wykorzystać bitą śmietanę
Najczęściej bitą śmietanę wykorzystuje się do słodkich wypieków i deserów – ja używam jej do dekoracji, jako składnik kremów, bita śmietana świetnie sprawdza się też w tiramisu bez jajek . Możecie jej też użyć jako dodatku do szarlotki, lodów itp.