Makaron z mulami w sosie pomidorowym

Ma niesłabnąca miłość do ryb i owoców morza objawia się używaniem ich jako dodatków do sałatek, zup, makaronów i curry. Ale powiem Wam w sekrecie, że mule uwielbiam nie tylko za smak ale też za ich fotogeniczność. To po prostu samograj – wystarczy położyć je na patelni lub talerzu i już są gotowe do pozowania. Takie makarony mogę robić, fotografować i zjadać bez przerwy. Jeśli lubicie owoce morze, koniecznie wykorzystajcie je w ten sposób, jeśli robicie mule po raz pierwszy koniecznie sprawdźcie też jak łatwo i szybko je oczyścić.

Składniki na 2 porcje:

~ 0.5 kg świeżych małży
~ 2 ząbki czosnku
~ 100 ml białego, wytrawnego wina
~ 1 mała czerwoną cebulę
~ 3 łyżki soku z cytryny
~ 3 średnie, dojrzałe pomidory
~ 3 łyżki oliwy
~ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
~ kawałek chili
~ 250 g makaronu spaghetti

1

W dużym szerokim rondlu lub na patelni z przykrywką na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy aż stanie się szklista, dodajemy czosnek i chili smażymy około minuty, aż zacznie pachnieć. Obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię i smażymy całość 3-4 minuty.

2

Na koniec dolewamy białe wino i redukujemy płyn o mniej więcej połowę.
Dodajemy oczyszczone mule, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy całość około 3-4 minuty (nie za długo aby małże nie stały się twarde i gumowate), w międzyczasie potrząsając patelnią – muszle powinny się pootwierać.

3

Całość polewamy sokiem z cytryny, posypujemy pietruszką i ściągamy z ognia. Usuwamy muszle, które pozostały zamknięte.

4

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy.

makaron z mulami

mule z makaronem

Zobacz też jak szybko oczyścić mule: