Grillowany tuńczyk z warzywami

Polacy wciąż jedzą za mało ryb a przecież nie od dziś wiadomo, że dobra ryba nie jest zła. Na przykład taki tuńczyk – prosty w przygotowaniu, pyszny, cieszący nie tylko podniebienie ale i oko. Po prostu uwielbiam! Dziś proponuję Wam prosty i szybki przepis na obiad – tuńczyk na grillowanych warzywach to opcja, która ucieszy nie tylko osoby na diecie. Spróbujcie koniecznie, jeśli tylko uda Wam się gdzieś dostać tę pyszną rybę.

VWEv0p-4oxIpboHil2Tr0B-LWtwovKG8eZYWHqVez3Y

Składniki na 2 porcje:

~ 2 plastry filetu z polędwicy tuńczyka (grubości ok. 1,5 cm)
~ skórka otarta z cytryny
~ 1 mała żółta cukinia
~ 1 mała zielona cukinia
~ pół czerwonej papryki
~ ząbek czosnku
~ kilka listków mięty
~ oliwa
~ sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
1

Marynujemy tuńczyka – smarujemy go z obu stron oliwą, nacieramy skórką otartą z cytryny, przyprawiamy solą i odkładamy na bok.

2

Przygotowujemy warzywa – cukinię kroimy w plastry, paprykę w kosteczkę, siekamy czosnek. Cukinię przyprawiamy solą i pieprzem Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię po 3-4 minuty z każdej strony aby pozostała chrupka. Przekładamy na talerz.

3

Na tej samej patelni układamy tuńczyka i grillujemy po około 1,5 minuty z każdej strony – tuńczyk powinien pozostać różowy w środku, jeśli preferujecie mięso bardziej wysmażone grillujcie o minutę – dwie dłużej z każdej strony. Na koniec na patelnię dodajemy czosnek i grilujemy aż zacznie lekko pachnieć.

4

Na talerzach układamy grillowaną cukinię, posypujemy listkami mięty, na cukini kładziemy łososia, posypujemy pokrojoną w drobną kostkę papryka i grillowanym czosnkiem. Natychmiast podajemy.

tuńczyk grillowany