Izaura – ciasto czekoladowo-serowe

Dziś świetny przykład na to, jak media wpływają na rzeczywistość, nawet tę kulinarną. W połowie lat osiemdziesiątych w Polsce tryumfy święcił serial „Niewolnica Isaura” – historia romansu tytułowej niewolnicy i bogatego plantatora bawełny – Leoncia, rozpalała wyobraźnię Polaków, jak kraj długi i szeroki. Kobiety czesały się „na Isaurę” z przedziałkiem na środku, dziewczynkom nadawano imię ślicznej niewolnicy i pewnie to właśnie 30 lat temu powstał też przepis na ciasto, które moja Mama odkopała w swoim przepiśniku podczas jednego z ostatnich weekendów. Doskonale pamiętam je z dzieciństwa, ale dopiero teraz zdałam sobie sprawę dlaczego tak się nazywa – spójrzcie na zdjęcie a sami zrozumiecie. Ciasto jest pyszne, to taki rodzaj sernika na mocno czekoladowym spodzie. Ciemne ciasto powinno przebić się przez warstwę sera, tworzą się wtedy dekoracyjne wzory, jednak tym razem Mama włożyła tyle serca w ucieranie sera, że sam wyrósł i ani myślał dopuścić do głosu swoją ciemną stronę. Polecam nie tylko na rodzinne uroczystości.

DSC_0170 (2)

Składniki na blachę 22x31cm sztuk:

Na ciasto czekoladowe:
~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 1 szklanka cukru
~ 2 łyżki cukru z wanilią
~ 3 łyżki kakao
~ 250 g masła
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 4 jajka
~ 5 łyżek wody

Na masę serową:*
~ 500-700 g twarogu trzykrotnie mielonego lub sernikowego
~ 4 jajka
~ szklanka cukru
~ 100 g masła
~ wiórki kokosowe do dekoracji

* składniki powinny mieć temperaturę pokojową

1

Na początek przygotowujemy ciasto czekoladowe – masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę umieszczamy w garnku i gotujemy 5 minut. Studzimy.

2

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy, żółtka dokładnie mieszamy z wystudzoną masą czekoladową i odlewamy pół szklanki – posłuży do dekoracji ciasta. Do pozostałej masy czekoladowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy, na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy.

3

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni przy grzaniu góra-dół. Ciasto czekoladowe wlewamy do formy i odstawiamy. Następnie przygotowujemy masę serową – zmielony twaróg ucieramy z pozostałymi składnikami na gładką masę, wylewamy na ciasto czekoladowe.

4

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-55 minut uważając aby góra się nie przypaliła. W razie potrzeby wyłączamy górną grzałkę lub przykrywamy ciasto folią aluminiową.

5

Wyciągamy z piekarnika, studzimy, polewamy pozostałą masą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

DSC_0150

DSC_0157