Zielone smoothie jarmuż-ananas-cynamon
Siostra zaraziła mnie miłością do zielonych koktajli – nałogowo miksuję zielone liście z dodatkami owoców. Ostatnio moje podniebienie podbiło to smoothie. Świetna opcja na zjedzenie jednorazowo dwóch szklanek, bogatego w białko, błonnik i witaminy jarmużu. Mina kolegów w pracy, gdy nalewam sobie smoothie do szklanki na początku jest mocno skrzywiona ale po spróbowaniu pada zwykle: „Wow! Smaczne! A nie wygląda” – myślę, że zareagujecie podobnie 🙂
Składniki na 1 porcje:
~ 2 szklanki jarmużu
~ 1/2 świeżego ananasa
~ 1/2 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu greckiego lub naturalnego
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ woda kokosowa lub mineralna niegazowana
1
Pokrojonego w kostkę ananasa i jarmuż miksujemy za pomocą blendera (kielich) aż wszystkie składniki będą mocno rozdrobnione.
2
Dodajemy cynamon, jogurt grecki i krótko miksujemy tak, aby uzyskać gęste smoothie. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy wodę kokosową lub mineralną niegazowaną do uzyskania pożądanej konsystencji.Przelewamy do szklanki, pijemy od razu.