Kurki smażone z pęczakiem

Kasza z grzybami – świetne, sycące połączenie, które doskonale sprawdza się jako obiad do pracy. Klasyk w postaci kaszy gryczanej z borowikami to poezja, ale mnie ostatnio opętał pęczak. Gdy byłam dzieckiem mój Tata używał jej jako przynęty jadąc na ryby. Jedliśmy w domu kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną ale doskonały smak pęczaku odkryłam dopiero kilka lat temu. Najbardziej lubie go za kształtne, jędrne ziarenka i smak, który, mimo, że delikatny ma w sobie coś urzekającego, w połączeniu z kurkami i wyrazistą szynką parmeńską jest cudowny, a że właśnie zaczął się sezon na kurki to bierzcie i róbcie, jeśli pominiecie szynkę uzyskacie pyszną kaszę z kurkami dla przyjaciół wegetarian 😉

pęczak z kurkami

Składniki na 2 porcje:

~ 1 szklanka kaszy pęczak
~ 200 g kurek
~ 4 plastry szynki parmeńskiej
~ mała cebula
~ 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
~ 2 łyżki masła do smażenia
~ sól, świeżo zmielony pieprz

1

Na początek gotujemy pęczak – 2 szklanki wody doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 1 łyżkę masła i łyżeczkę soli, wsypujemy kaszę i gotujemy na średnim ogniu 15 minut. Następnie garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny aby kasza wchłonęła cały płyn i nabrała objętości.

2

Na maśle podsmażamy cebulę, gdy lekko zmięknie i zrobi się szklista dodajemy kurki i pokrojoną w paski szynkę parmeńską i smażymy 3-4 minuty.

3

Do podsmażonych kurek i szynki dodajemy pęczak i natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy pieprzem i podajemy.

pęczak z kurkami