Pesto z jarmużu ze słonecznikiem

Jarmuż to odmiana kapusty warzywnej, znana już w starożytności. Podobno w średniowieczu jarmuż był jednym z najpopularniejszych warzyw na europejskich stołach. Ostatnio przeżywa swój renesans i służy nie tylko do ozdabiania półmisków czy klombów przed domem. Jarmuż jest bogaty w witaminy, zwłaszcza w C i K, błonnik, białko, sole mineralne oraz antyoksydanty. Tak, jak inne zielone warzywa ma silne działanie antynowotworowe. Jak jeść jarmuż? Najlepiej na surowo, jako dodatek do sałatek, koktajli, kanapek. Dziś polecam Wam pyszne pesto – uniwersalny przepis, który możecie wykorzystać także robiąc pesto z natki pietruszki, bazylii, czy rukoli. U nas pesto kochają wszyscy, a zwłaszcza najmłodsza córka, która po sesji zajadała nawet dekoracje 😉

pesto z jarmużu

Składniki na 4 porcje:

~ 2 szklanki jarmużu
~ 1/2 szklanki pestek słonecznika
~ 2 ząbki czosnku
~ 1/2 łyżeczki soli
~ świeżo zmielony czarny pieprz
~ 3-4 łyżki startego parmezanu
~ 1/2 szklanki dobrej oliwy
~ 2 łyżki soku z cytryny

1

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając aby ich nie przypalić. Jarmuż tniemy na mniejsze kawałki, myjemy i dokładnie osączamy.

2

Jarmuż, słonecznik, czosnek i parmezan umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę, cytrynę, sól i pieprz i krótko miksujemy do połączenia się składników.

3

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem lub z grzankami z ciemnego pieczywa. Pesto z jarmużu stanowi też doskonały dodatek do grilowanych warzyw i kanapek.

pesto z jarmużu

pesto z jarmużu

pesto z jarmużu backstage