Egzotyczne smoothie z truskawkami

Jeśli dostaniesz w prezencie kosz egzotycznych owoców, których nie jesteś w stanie przejeść, nie zastanawiaj się zbyt długo, zmiksuj wszystko na puree, dorzuć truskawki, mleko kokosowe i już gotowe – owoce zjedzone, a raczej wypite od ręki. Smacznie, zdrowo, szybko i bez marnotrawstwa. Idealne rozwiązanie dla osób nie tolerujących lub unikających białka krowiego. Jeśli nie macie takich problemów użyjcie kefiru lub maślanki, albo po prostu zsiadłego mleka i też będzie pysznie. Na zdrowie!

Składniki na 4 porcje:

~ ½ świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
~ 1 mango, pokrojone w kostkę
~ 1 mały banan, pokrojony w plasterki
~ 5-6 truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
~ 400 ml mleka kokosowego

1

Pokrojone owoce umieszczamy w misie blendera i miksujemy na puree. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie miksujemy.

2

Chłodzimy w lodówce, jeśli smoothie jest zbyt gęste możemy dodać trochę mleka lub wody mineralnej. Poziom słodkości zalezy od stopnia dojrzałości owoców, jeśli napój wyda Wam się za mało słodki możecie go doprawić np.: miodem lub innym słodziwem.

smoothie ananas mango banan truskawki

smoothie ananas mango banan truskawki