Muffiny z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa tak krótko, że namiętnie wykorzystuję go w większości majowych wypieków. W tych muffinach także sprawdził się idealnie. Muffinów z rabarbarem chyba nie trzeba jakość szczególnie polecać miłośnikom tego kwaśnego warzywa – szybkie, bezproblemowe, smaczne, a jeśli zamienicie mąkę pszenną na orkiszową i cukier biały na brązowy, to można nawet powiedzieć, że zdrowe 😉 Polecam upiec, zanim skończy się rabarbar.
Składniki na 12 sztuk:
~ 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej typ 630
~ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
~ ½ łyżeczki soli
~ 1 szklanka cukru
~ ½ szklanki oleju
~ 1 jajko
~ 1 szklanka mleka
~ 1,5 szklanki (2 łodygi) rabarbaru
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 6 łyżek granoli lub płatków owsianych
1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni przy grzaniu góra dół. Cukier, jajko i olej miksujemy na gładką jasną masę, następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz cynamon, ponownie miksujemy do połączenia się składników.
2
Do zmiksowanego ciasta wrzucamy pokrojony na kawałki rabarbar, mieszamy łyżką. Ciasto rozkładamy do 12 papilotek, posypujemy granolą lub płatkami owsianymi i umieszczamy w nagrzanym wcześniej piekarniku na około 30 minut.
3
Pieczemy aż muffinki nabiorą złotego koloru, stopień upieczenia możemy też sprawdzić wbijając w ciasto patyczek – jeśli jest suchy, muffiny są gotowe.