Sernik ricotta-pomarańcza-miód

Przepyszny sernik, który powstał spontanicznie podczas przeglądu lodówki – serki, którym powoli kończyła się data przydatności do spożycia, ostatnia pomarańcza w koszyczku z owocami i pół paczki krakersów wystarczyły, aby po dodaniu jajek, masła, cukru i miodu wyczarować to cudo. Puszysty, wyrazisty w smaku, na czekoladowym spodzie, bardzo niepodobnym do tych z herbatników pełnoziarnistych. Zniknął w oka mgnieniu, zaraz po zdjęciach, a to tylko dzięki temu, że piekłam go wieczorem, pieczony rano nie miałby szans na przetrwanie dnia 😉

sernik ricotta miód pomarańcza

Składniki na tortownicę 20 cm:

Na spód:

~ 120 g krakersów solonych
~ 50 g masła
~ 1 łyżka płynnego miodu
~ 2 łyżki kakao

Na masę serową:

~ 250 g ricotty
~ 250 g mascarpone
~ 300 g twarogu sernikowego
~ 1/3 szklanki płynnego miodu
~ 1/3 szklanki cukru
~ 4 jajka
~ skórka otarta z pomarańczy
~ 80 g rozpuszczonego masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1

Przygotowanie spodu zaczynamy od pokruszenia ciastek – można to zrobić za pomocą wałka lub blendera. Do powstałych w ten sposób okruszków dodajemy kakao, miód i roztopione przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy a powstałą masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożony papierem do pieczenia, dokładnie dociskając łyżką.

2

Przygotowujemy masę serową – za pomocą zestera lub tarki sciermay skórkę pomarańczową, a następnie dodajemy do niej ricotte, mascarpone, twaróg, cukier, miód i masło. Całość miksujemy aż wszystkie składniki się połączą, na koniec dodajemy jajka i miksujemy tylko do momentu uzyskania gładkiej masy aby jej zbyt nie napowietrzać.

3

Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika przy grzaniu góra-dół, w piekarniku umieszczamy także naczynie żaroodporne, do którego wlewamy około 1,5 litra wrzątku. Ciasto pieczemy około 70 minut, aż środek sernika dotknięty patyczkiem będzie lekko sprężynował. Sernik rośnie, a na koniec lekko opada.

4

Sernik po upieczeniu zostawiamy przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przechowujemy w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

sernik ricotta miód pomarańcza

sernik ricotta miód pomarańcza

sernik ricotta miód pomarańcza