Wegański pasztet z białej fasoli

Domowy pieczony pasztet, tradycyjnie przygotowywany z podgardlem wieprzowym, wątróbką, tłustymi kawałkami wołowiny i wieprzowiny, co oznacza tylko tyle, że gdybym taki zrobiła, sama bym go jadła 😉 Małżonek z mięsa uznaje jedynie filet z kurczaka, bo tu cytat: „nie smakuje mięsem”, kombinowałam zatem kiedyś z pasztetem z użyciem filetów, no ale wiecie, rozumiecie – filet to nie podgardle ani wątróbka. Dawno temu, podczas zakupów w sklepie z produktami ekologicznymi zostałam poczęstowana pasztetem z dyni, był rewelacyjny i od tego czasu robiłam mnóstwo past i pasztetów bez użycia mięsa, które świetnie sprawdzają się też jako dipy do pieczonych warzyw. I gdy jakiś czas na blogu Jadłonomia zobaczyłam ten pasztet, wiedziałam, że będzie pyszny, choć nie byłabym sobą, gdybym lekko nie zmodyfikowała przepisu MArty. W konsystencji, wyglądzie przypomina prawdziwy domowy pasztet, w smaku jest lekko słodkawy, możecie go swobodnie przyprawiać według swojego gustu. A jeśli przy Waszym świątecznym stole zasiadają także wegetarianie, sprawicie im przy okazji bardzo smaczną niespodziankę.

Składniki na formę 26×12 cm:

~ 3 puszki białej fasoli konserwowej
~ 2 duże cebule,
~ 2 jabłka,
~ 2 łyżeczki majeranku
~ 1 łyżeczka tymianku
~ szczypta gałki muszkatołowej,
~ 4 ząbki czosnku
~ 1 łyżka ostrej musztardy
~ 150 ml oleju
~ 5 czubatych łyżek drobno zmielonych płatków owsianych
~ sól i pieprz
1

Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju i na małym ogniu dusimy drobno posiekaną cebulę i starte na tarce jabłka, do czasu aż zmiękną.

2

Fasolę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy, dodajemy do niej podsmażoną cebulę i jabłka, pozostały olej, wymieszane przyprawy – majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, zmielone płatki owsiane, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3

Całość mielimy za pomocą maszynki, przekładamy do natłuszczonej olejem keksówki o wymiarach 26×12 cm i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przy grzaniu góra-dół, w połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową.

4

Gotowy pasztet pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.

DSC_40833

pasztet z białej fasoli

pasztet z białej fasoli