Zapiekanka z indykiem i pieczarkami

Jest takie powiedzenie, że kobieta potrafi zrobić 3 rzeczy z niczego: kapelusz, sałatkę i awanturę. Myślę, że spokojnie można by dodać do nich jeszcze zapiekankę. Jakiś czas temu firma Philips przysłała mi robota planetarnego, który niedawno wszedł na rynek. Testowałam go kilka miesięcy i dziś nie wyobrażam sobie aby nie było go na moim kuchennym blacie – jest naprawdę wszechstronny, a do tego jego nowoczesny design cieszy oko. Zapiekanka z indykiem i pieczarkami, która powstała podczas testów urządzenia na stałe weszła do naszego menu – inspirowana znanym w kuchni angielskiej Shepherd’s pie podbiła podniebienia rodziny. Gorąco polecam, zarówno danie, jak i robota, który znacznie skraca czas przygotowania, nie tylko tej potrawy.

Składniki na 6 porcji:

~ 500 g piersi z indyka
~ 500 g pieczarek
~ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
~ 1 gałązka rozmarynu
~ 1 cebula
~ 3 ząbki czosnku
~ 125 ml białego lub różowego wytrawnego wina
~ 2 łyżki sosu Worcester
~ sól, pieprz
~ 5 łyżek oliwy

Na ziemniaczany wierzch:

~ 500 g ziemniaków, ugotowanych
~ 50 g twardego sera (np.: cheddar)
~ 1 jajko
~ 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
~ 40 ml ciepłego mleka
~ 2 łyżki masła

1

Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od zmielenia mięsa, posiekania cebuli i czosnku, oraz pokrojenia pieczarek na cienkie plasterki.

2

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, smażymy pokrojoną cebulę i czosnek aż lekko zmiękną, około 3-4 minuty. Następnie dodajemy mięso, obficie doprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 3 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso się podsmaży dodajemy koncentrat pomidorowy i wino, mieszamy i podsmażamy całość około 4-5 minut aż większość płynu odparuje.

3

Przesmażone mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego i na tej samej patelni przez 5 minut smażymy na 2 łyżkach oliwy pieczarki, które przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.Podsmażone pieczarki dodajemy do mięsa i mieszamy, przyprawiając jeszcze sosem Worcester.

4

Następnie przystępujemy do przygotowania ziemniaczanego wierzchu. Ścieramy ser żółty. Ciepłe ziemniaki, doprawiamy solą, dodajemy masło, ciepłe mleko, jajko i gałkę muszkotałową, ucieramy na puree.

5

Następnie do puree dodajemy starty wcześniej ser, mieszamy całość łyżką. Na wcześniej przygotowanym, mięsno-pieczarkowym spodzie rozkładamy ziemniaczano-serowe puree, za pomocą widelca robimy na
wierzchu wzorki, całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 25
minut aż wierzch będzie złoty i chrupiący.

zapiekanka z indykiem

zapiekanka z indykiem