Ryż z mango (Khao Niaow Ma Muang)

Wspomnienie smaków lokalnej kuchni – zdecydowanie to, co uwielbiam przywozić z wakacji. Nie jestem typem, który ruszając w podróż zastanawia się gdzie zje coś co zna. W Azji Sonia najbardziej szczęśliwa była, gdy udało nam się znaleźć miejsce z tzw. western food (na jej szczęście było ich trochę), nas uszczęśliwiało jedzenie lokalnych specjałów. Specjalnie dla Was dziś absolutny klasyk, z moim ukochanym żółtym mango. Khao Niaow Ma Muang, lepiej znany turystom w Tajlandii jako sticky rice with mango – dostępny także w restauracjach, jednak najlepiej smakuje ten, sprzedawany na małych straganach od Bangkoku po prowincjonalne mieściny Północy i wyspy Południa, a nawet na tajskich lotniskach. Oryginalne składniki są w Polsce trudno dostępne, dlatego podaję Wam możliwe zamienniki. Ten smak zostaje w duszy na długooo.

DSC_9727

Składniki dla 2-3 osób:

~ 1 szklanka tajskiego słodkiego ryżu sticky rice (może być też ryż do sushi)
~ 2 dojrzałe mango (w oryginale żółte)
~ 1 szklanka mleczka kokosowego
~ 4 łyżki brązowego cukru (w oryginale cukier palmowy)
~ duża szczypta soli
~ 1,5 szklanki wody

1

Ryż namaczamy w szklance wody przez 1 godzinę, następnie nie odsączając, dodajemy do niego kolejne pół szklanki wody, pół szklanki mleczka kokosowego, 3 łyżki cukru i sól.

2

Garnek z ryżem ustawiamy na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką, zostawiając otwór aby część wody mogła odparować, gotujemy kolejne 15 minut.

3

Ryż ściągamy z ognia, przykrywamy garnek pokrywką, odstawiamy na kolejne 10 minut aby wchłonął resztę płynu.

4

Pozostałe mleczko kokosowe lekko podgrzewamy i mieszamy z łyżką cukru – otrzymujemy w ten sposób sos do naszego deseru.

5

Mango obieramy, kroimy na półplasterki lub za pomocą łyżeczki wycinamy z owocu kulki, układamy na porcji ryżu polewamy sosem z mleczka kokosowego i opcjonalnie posypujemy sezamem.

sticky rice chang mei

DSC_9722