Zupa rybna z papryką

Pyszna, rozgrzewająca i ekspresowa w przygotowaniu a do tego ulubiona zupa mojego męża – po prostu ideał. Najlepsza na drugi dzień, choć chyba tylko raz zdarzyło nam się, że wytrwała 24 godziny, gdyż znika zawsze błyskawicznie. Możecie ją dowolnie modyfikować, w zależności od Waszych upodobań – pominąć krewetki, dodać inne przyprawy, choć, moim skromnym zdaniem wersja poniższa jest perfekcyjna, polecam nie tylko od święta.

zupa rybna

Składniki na 6 porcji:

Zupa rybna

~ 300 g białej ryby (np.: czerniaka lub dorsza)
~ 10 krewetek
~ 300 ml bulionu warzywnego lub rybnego
~ 1 puszka krojonych pomidorów
~ 1 czerwona cebula
~ 1 czerwona papryka
~ 2 ząbki czosnku
~ 1 łyżeczka kminu rzymskiego
~ sok wyciśnięty z połówki cytryny
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ 4 łyżki oliwy
~ sól
~ świeżo zmielony pieprz
~ duża szczypta chili

1

Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią kmin rzymski, zostawiamy aż zacznie pachnieć, wtedy dolewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy nie rumieniąc mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.

2

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy 3-4 minuty, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek oraz pomidory, doprawiamy obficie solą i pieprzem. Całość przelewamy do garnka i dodajemy bulion, czekamy, aż całość się zagotuje.

3

Rybę kroimy w kostkę i razem z rozmrożonymi wcześniej krewetkami delikatnie wrzucamy do garnka, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na średnim ogniu na około 10 minut. Na koniec dodajemy chili, zioła prowansalskie i sok z cytryny.

4

Podajemy z grzankami z ciemnego pieczywa i oliwą.

zupa rybna