Stir-fry z warzywami, makaronem soba i tofu
Idzie zima więc trzeba sobie na talerzu wyczarować słońce. Dziś propozycja dla wszystkich, którzy lubią jeść smacznie i zdrowo, a do tego są co najmniej tak zabiegani, jak młode matki 😉 Stir-fry z warzywami, makaronem soba i wędzonym tofu. Stir-fry to popularna w kuchni azjatyckiej metoda przygotowywania posiłków. Znaczy tyle co „mieszaj i smaż”, a potrawy przygotowane w ten sposób zachowują cenne właściwości odżywcze i witaminy. Makaron soba, tradycyjnie używamy w kuchni japońskiej, oprócz tego, że zdrowy jest niesamowicie smaczny – skropiony olejem sezamowym może stanowić doskonałą i zdrową przekąskę.Całość doskonale uzupełnił lekko słodki sos imbirowo-sojowy i obiad w 15 minut gotowy. Do garów, gotowi, start 😉
Składniki na 2 porcje:
~ 150 g makaronu soba (gryczany)
~ 300 g mieszanki orientalnej (mrożonej)
~ 100 g tofu wędzonego
~ 4 łyżki sosu sojowego
~ 2 cm świeżego imbiru
~ 2 łyżki płynnego miodu
~ 1 papryczka chili
~ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
~ 2 łyżki oleju roślinnego (u mnie kokosowy)
~ zielona cebulka
1
Nastawiamy wodę na makaron. W międzyczasie przez 5-7 minut na patelni podsmażamy na oleju mrożone warzywa orientalne z dodatkiem wędzonego tofu – powinny pozostać lekko chrupkie.
2
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (u mnie 3 minuty), wykładamy na sito i przelewamy zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
3
W filiżance dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu – sos sojowy, miód, starty imbir i mąkę ziemniaczaną.
4
Do podsmażonych warzyw dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy sos, mieszamy i podsmażamy około 1-2 minut.
5
Wykładamy na talerze, posypujemy zieloną cebulką i chili i natychmiast podajemy.