Soczysty rostbef długo pieczony

Pewnego dnia zostałam zaskoczona deserem w postaci truskawek z pieprzem, to połączenie na dobre zagościło w mojej kuchni, gdyż pieprz doskonale podkreśla i wydobywa cudowny smak tych owoców. Proponuje Wam zatem długo pieczony rostbef w pieprzu z sosem z truskawek i balsamico. Sezon truskawkowy nieuchronnie zbliża się do końca ale danie, które Wam dziś proponuje można przygotować także z użyciem mrożonych truskawek. Rostbef pieczemy długo w niskiej temperaturze, dlatego pozostaje soczysty i miękki. Całość nabiera charakteru w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub kopytek z rozmarynem. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, mimo, że zajmuje kilka godzin. Jeśli się skusicie na pewno nie pożałujecie.

rostbef dlugo pieczony w niskiej temperaturze

Składniki na 6 porcji:

~ 1 kg rostbefu bez kości
~ 3 łyżki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
~ sól
~ 2 łyżki oleju do smażenia
~ kilka gałązek świeżego tymianku

Na sos:
~ 1 szklanka truskawek, pokrojonych na ćwiartki
~ 2 łyżki brązowego cukru
~ 2 łyżki octu balsamico
~ 1 łyżka masła

1

Ocieplone do temperatury pokojowej mięso, oczyszczone z błon i skóry solimy i obtaczamy w świeżo zmielonym pieprzu. Na patelni rozgrzewamy mocno 2-3 łyżki oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, aż nabierze złotego koloru (około 6 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 80 stopni.

2

Obsmażone mięso przekładamy do piekarnika i układamy na gałązkach tymianku. Pieczemy na ruszcie około 4,5-5 godzin, poziom niżej ustawiamy na blaszce naczynie, do którego będą skapywać soki z mięsa. Jeśli mamy termometr możemy łatwo sprawdzić czy mięso jest gotowe – jego wewnętrzna temperatura powinna wynosić około 57 stopni (średnio wysmażone, lekko różowe w środku).

3

Gotowe mięso przekładamy na deskę do krojenia i przykrywamy folią aluminiową, nie kroimy przed upływem 10 minut aby soki dobrze się rozeszły.

4

W międzyczasie przygotowujemy sos – truskawki, balsamico i cukier mieszamy w naczyniu i odstawiamy do zmacerowania na około 3 godziny. Gdy mięso skończy się piec, odlewamy płyn, który pozostał, dodajemy do niego zmacerowane truskawki i podgrzewamy na średnim ogniu aż sos zacznie bulgotać, wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy około 6 minut aż sos zgęstnieje, na koniec dodajemy łyżkę masła i czekamy aż się rozpuści, całość blendujemy.

5

Ostrym nożem kroimy rostbef na cieniutki plastry, układamy na talerzu i polewamy ciepłym sosem.

rostbef dlugo pieczony wniskiej temperaturze