Faszerowane kieszonki z kurczaka w sosie serowym

Dzisiaj proponuje Wam przepyszne danie z kurczaka – kieszonki faszerowane suszonymi pomidorami w sosie serowym doskonale sprawdzą się właściwie przy każdej okazji. Sos serowy na bazie białego wina świetnie komponuje się z mięsem i doskonale smakuje. Jeśli macie w domu Multicookera, o którym pisałam przy okazji zupy meksykańskiej przygotowanie kompletnego obiadu nie będzie wymagało zbyt wiele wysiłku, co więcej zmywanie też zakończy się na jednym garnku. Oczywiście tę pyszną potrawę możecie też przygotować w sposób tradycyjny – tak czy inaczej będzie smakowała wyśmienicie, zwłaszcza jeśli podacie ją w towarzystwie Waszych ulubionych dodatków.

Składniki na 3 porcje:

~ 500 g filetów z piersi kurczaka
~ 50 g sera camembert, pokrojonego w kostkę
~ 5 łyżek pomidorów suszonych, pokrojonych w kostkę
~ 1 łyżka tymianku
~ sól
~ pieprz czarny
~ 4 łyżki masła
~ 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
~ niepełna szklanka wody
~ ½ szklanki białego, wytrwanego wina
~ ½ szklanki śmietanki 30%
~ 150 g dowolnych serów (np. mascarpone, z niebieską pleśnią, cheddar, camembert)

Ulubione dodatki np.:

~ 400 g ziemniaków, pokrojonych na ósemki
~ 200 g mrożonych brokułów

1

Oczyszczone filety z kurczaka naciąć głęboko ostrym nożem, nie przecinając mięsa do końca, w taki sposób aby utworzyła się kieszonka.

2

Mięso z wierzchu posolić i popieprzyć, w środku natrzeć tymiankiem i nadziać suszonymi pomidorami i camembertem. Na koniec spiąć wykałaczkami.

3

Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME, ustawić czas 12 minut, wcisnąć przycisk START. Do misy urządzenia wrzucić masło, poczekać aż się rozpuści, ułożyć na nim kieszonki i smażyć na złoto, odwracając po 6 minutach na drugą stronę. Jeśli nie posiadacie Multicookera, należy roztopić masło na patelni i smażyć na nim kieszonki analogicznie jak w opisie powyżej.

4

Gdy program FRY dobiegnie końca do misy urządzenia wlać wodę i wino, dodać czosnek. Na sitku do gotowania na parze ułożyć ziemniaki, zamknąć pokrywę. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEW, następnie nacisnąć COOKING TIME, ustawić czas 35 minut, wcisnąć przycisk START. Po 15 minutach do misy urządzenia wlać śmietankę, do ziemniaków dołożyć brokuły, do sosu dodać ulubione sery i zamieszać. Ponownie zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie.
Bez urządzenia Multicooker trudno przygotować to wszystko jednocześnie w jednym naczyniu, dlatego też mięso przekładamy do garnka, dodajemy wino, wodę i czosnek, przykrywamy pokrywką i dusimy 35 minut. Po 15 minutach do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy ulubione sery, mieszamy od czasu do czasu. Ziemniaki i brokuły gotujemy oddzielnie w osolonym wrzątku lub na parze.

6

Przed podaniem usuwamy wykałaczki, podajemy z ziemniakami i brokułami polanymi sosem serowym.

kieszonki z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami w sosie serowym

kieszonki z kurczaka faszerowane