Meksykańska zupa chili

Jakiś czas temu miałam przyjemność testować wielofunkcyjne urządzenie do gotowania Philips Multicooker oraz przygotować przepisy do książki kucharskiej dołączanej do tego urządzenia. Chciałabym zaprezentować Wam kilka przepisów, które się w niej znalazły. Potrawy możecie oczywiście przygotować bez tego urządzenia, dlatego do instrukcji wykonania w urządzeniu Multicooker dołączam instrukcję wykonania tradycyjnymi metodami. Na pierwszy ogień danie kuchni meksykańskiej – pożywna, ostra i niesamowicie aromatyczna zupa chili, która znakomicie zastępuje dwudaniowy obiad. Polecam!

Składniki na 6 porcji:

~ 400 g wołowiny, zmielonej
~ 2 szklanki bulionu wołowego lub wody
~ ⅔ szklanki wytrawnego czerwonego wina
~ 2 duże cebule, pokrojona w kosteczkę
~ 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
~ 6 łyżek oliwy
~ 1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
~ 1 puszka (240 g) czerwonej fasoli, osączonej i opłukanej
~ 2 puszki (800 g) pomidorów krojonych
~ 1 mała papryczka chili , posiekana lub 1 łyżeczka suszonego chili
~ 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
~ 2 liście laurowe
~ pieprz czarny
~ sól
~ 2 łyżeczki cukru

Do podania:
~ 50 g startego sera cheddar
~ gęsta kwaśna śmietana

1

Do misy urządzenia lub na patelnię wlać 5 łyżek oliwy, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 15 minut, odczekać minutę aż oliwa się nagrzeje i wrzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę, ziarna kminu rzymskiego i pokrojoną zieloną paprykę, smażyć około 4 minut, aż warzywa lekko zmiękną mieszając od czasu do czasu.

2

Następnie do podsmażonej cebuli i papryki dodać zmielone mięso, smażyć mieszając od czasu do czasu około 10 minut, aż będzie brązowe, doprawić solą i pieprzem.

3

Gdy program FRY dobiegnie końca, ponownie nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEW, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 35 minut, do misy urządzenia wlać bulion lub wodę, dodać odsączoną fasolę, czosnek, chili, pomidory z puszki, bulion, wino, liście laurowe, ponownie doprawić pieprzem. Całość wymieszać, zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do zakończenia programu.

Jeśli nie używamy Multicookera, przekładamy zawartość patelni do garnka, postępujemy jak powyżej i gotujemy zupę około 35 minut pod przykryciem.

4

Na koniec spróbować zupę i jeśli jest zbyt kwaśna dodać cukier. Podawać ze startym serem cheddar i kwaśną śmietaną (opcjonalnie).

Zupa chili, chili soup

zupa chili, chili soup