Czekoladowe muffiny z wiśniami i różowym lukrem
Słodkie upominki dawane od serca są jednym z najmilszych prezentów jakie można otrzymać. Dziś kolejny pomysł na walentynkowe podarki – cudownie pachnące i miękkie muffinki z wiśniami i czekoladą. Lukier do nich powstał spontanicznie na prośbę mojej córki, planowałam polać je ciemną czekoladą i ozdobić napisami z białego lukru, jednak w wersji różowej przyznacie wyglądają uroczo, choć jak widać na zdjęciu zaraz po udekorowaniu zostały nieco naruszone małymi, ciekawskimi paluszkami.
Składniki na 12 muffinek:
~ 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek
Składniki suche:
~ 1,5 szklanki mąki
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 0,8 szklanki cukru
~ 2 łyżki kakao
~ 3/4 tabliczki (75 g) ciemnej czekolady, posiekanej
~ łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki mokre:
~ 1 jajko, rozmiar L
~ szklanka mleka
~ 90 ml oleju
Lukier różowy:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z buraków
kilka kropli soku z cytryny
Lukier biały:
5 łyżek cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
1
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem, cukier, kakao, ekstrakt z wanilii i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę.
2
W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: jajko, mleko i olej.
3
Wymieszane składniki suche wsypujemy do składników mokrych, całość łączymy za pomocą rózgi aby otrzymać grudkowate ciasto.
4
Na koniec dodajemy wiśnie (mrożonych nie rozmrażamy) i delikatnie mieszamy całość, masę rozkładamy równomiernie w 12 papilotkach.
5
Pieczemy 23-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół.
6
Studzimy muffiny na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier różowy – cukier puder mieszamy z sokiem z buraków i sokiem z cytryny aby osiągnąć dość gęstą różową masę, którą rozsmarowujemy na wierzchu muffinek. Gdy różowy lukier zastygnie przygotowujemy lukier biały – mieszamy cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny – tym razem masa powinna być gęstsza niż różowa. Za pomocą strzykawki dekorujemy muffiny dowolnymi wzorami i napisami.