Ciasteczka imbirowe (Gingersnap Cookies)

Był już wieczór, leżałam sobie w łóżku, przeglądałam RSS-y i wtedy zobaczyłam ten przepis i powiedziałam wyskakując z łóżka „Chcę te ciastka! Natychmiast!!!” Małżonek spytał: „Ale, że teraz?” „TAK!!!” – odparłam, wyciągając z szafek potrzebne składniki. Niecałe 30 minut później wsuwaliśmy jeszcze ciepłe ciastka imbirowe pomrukując niczym Kubus Puchatek nad miodkiem. Są po prostu boskie – mięciutkie, pachnące korzennymi przyprawami, co więcej nie wymagają zbyt wiele zachodu. Zróbcie koniecznie, będą świetnym podarkiem dla najbliższych (o ile uda Wam się nie zjeść ich od razu).

Składniki na 45 sztuk:

~ 3,5 szklanki mąki pszennej
~ 2 jajka
~ 250 g masła w temperaturze pokojowej
~ 0,5 szklanki melasy
~ 1 szklanka cukru
~ 2,5 łyżeczki sody
~ 1 łyżeczka soli
~ 1,5 łyżeczki cynamonu
~ 1,5 łyżeczki mielonych goździków
~ 1 łyżeczka mielonego imbiru
~ 2 łyżki oleju
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni przy grzaniu góra dół.

2

W misce mieszamy razem suche składniki – mąkę, sodę, sól, cynamon, goździki i imbir.

3

W osobnym naczyniu ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem na białą, kremową masę, dodajemy melasę a gdy składniki się połączą, dodajemy jeszcze olej, jajka i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy wcześniej wymieszane suche składniki, redukujemy obroty miksera na najniższe i miksujemy do momentu uzyskania gęstej masy. Na koniec całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie dość gęste i bardzo plastyczne.

3

Nabieramy około 1,5 łyżki ciasta i formujemy z niego kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 5 cm odstępach. Pieczemy około 10-12 minut aż krawędzie ciasteczek będą lekko twarde ale środek pozostanie miękki.

4

Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i pozostawiamy na blaszce około 10 minut, następnie studzimy na kratce. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez około tydzień, lub zamrozić na około miesiąc.

DSC_8051

ciasteczka imbirowe