Sok z jabłek z imbirem i cytryną

Trudno przecenić znaczenie jabłek w codziennej diecie, nie bez powodu Anglicy zwykli mawiać: „One apple a day keeps doctor away”. Dziś proponuje Wam prosty sok, który bez problemu przygotujecie w domu – dużo lepszy i zdrowszy niż taki z kartonu, który zwykle jest robiony z koncentratu i zawiera mnóstwo cukru. Zatem jeśli posiadacie sokowirówkę nie wahajcie się ani chwili, chwyćcie jabłka w dłoń i do dzieła. Sok ma działanie wzmacniające i oczyszczające – na zdrowie!

sok z jabłek z imbirem i cytryną

Składniki na 1 litr soku:

~ 10-12 jabłek (użyłam odmiany golden delicjusz)
~ sok wyciśnięty z 1 cytryny
~ świeży imbir – około 4 cm

1

Jabłka pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych i razem z nieobranym imbirem przepuszczamy przez sokowirówkę.

2

Do świeżo wyciśniętego soku jabłkowego dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Przechowujemy w lodówce max. 3 dni.

z jabłek z imbirem i cytryną