Sałatka z kaczką i orzechami nerkowca
Jeśli wiem, że nie będę miała możliwości podgrzania w ciągu dnia jedzenia zabranego z domu, zwykle przygotowuję sałatkę. Najlepiej taką, która będzie pożywna i będzie namiastką obiadu. Po raz kolejny okazało się, że proste połączenia są najlepsze i w ten sposób powstała bardzo przyjemna sałatka z kaczką i orzechami nerkowca. Orientalny sos dodaje jej charakteru i podkreśla smak mięsa. Polecam o każdej porze dnia.
Składniki dla 2 osób:
~ upieczona pierś z kaczki
~ 8 pomidorków koktajlowych
~ pół niedużej czerwonej cebuli
~ rukola
~ 50 g orzechów nerkowca
Na sos:
~ 3 łyżki soku z cytryny
~ 1 łyżka brązowego cukru
~ 1 łyżka oleju sezamowego
~ 1 łyżka startego świeżego imbiru
~ 1 łyżka octu ryżowego
~ 1 łyżka jasnego sosu sojowego
~ mała, drobno posiekana, papryczka chilli
~ sól i pieprz
1
Upieczoną (np.: wg tego przepisu) pierś kaczki (zimną lub ciepłą) kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę w piórka, pomidorki dzielimy na ćwiartki.
2
Na mocno rozgrzanej suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
3
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i energicznie potrząsamy aż cukier się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą.
4
Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i wykładamy na talerz, podajemy z grzankami.