Tort dacquoise

Po raz pierwszy zjadłam tort dacquoise rok temu – koleżanka z pokoju upiekła go jako prezent z okazji zamążpójścia innej koleżanki. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa, choć był diabelsko słodki, jednak ta słodycz miała w sobie coś szalenie urzekającego. Gosia do produkcji swojego tortu zamiast orzechów włoskich użyła płatków migdałów, które w smaku są nieco subtelniejsze niż orzechy włoskie, jeśli macie ochotę na takie połączenie, będzie również udane. Tort możecie kupić w cukierni Adama Sowy, jednak zapewniam Was, że zrobienie go samodzielnie w domu dostarczy mnóstwo radości i satysfakcji. Ja ostatnio przygotowałam go na urodziny męża – goście byli zachwyceni, a małżonek powiedział: „To jest najlepszy tort jaki w życiu jadłem” – niech to będzie dla Was najlepsza rekomendacja 🙂

Składniki:

Na blaty bezowe:
~ 6 białek z jajek o rozmiarze L w temperaturze pokojowej
~ 1,5 szklanki cukru pudru
~ 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
~ garść orzechów włoskich
~ garść suszonych daktyli bez pestek
~ 1 łyżka soku z cytryny

Na krem:
~ 1 szklanka śmietanki 30%
~ 250 g serka mascarpone
~ 150 g masy krówkowej
~ ½ szklanki orzechów włoskich
~ garść suszonych daktyli bez pestek
~ kakao do oprószenia

1

Przygotowanie tortu zaczynamy od bezy, którą najlepiej upiec dzień wcześniej. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie ciągle miksując, partiami dodajemy cukier puder, cukier trzcinowy i sok z cytryny – miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.

2

Na koniec dodajemy posiekane orzechy i daktyle, całość delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg o średnicy 23 cm i wykładamy połowę masy z białek, analogicznie postępujemy z drugą połową masy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i suszymy blaty około 1,5 godziny z grzaniem góra-dół.

3

Blaty bezowe zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku na co najmniej 2 godziny.

4

Gdy blaty przestygną przygotowujemy krem – ubijamy śmietankę, następnie dodajemy do niej po łyżce mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach, na koniec dodajemy masę krówkową i miksujemy do połączenia się składników. Do kremu dorzucamy posiekane orzechy i migdały, całość delikatnie mieszamy.

5

Tuż przed podaniem przekładamy blaty bezowe kremem i oprószamy kakao.

Tort dacquoise

Tort dacquoise