Krokiety z kapustą i grzybami

Dziś mam dla Was przepis na tradycyjne postne krokiety z kapustą i grzybami – w moim rodzinnym domu przygotowywane nie tylko z okazji Wigilii, ale wszelakich imprez urodzinowych, imieninowych, chrztów, komunii i tym podobnych wydarzeń. Najlepiej smakują z filiżanką barszczu i choć niezwykle pracochłonne, to jednak zawsze warte zachodu. Warto rozłożyć sobie pracę na dwa dni, najpierw zrobić farsz, a następnego dnia smażyć naleśniki, nadziewać je i panierować. Krokiety można z powodzeniem w całości mrozić, ja często robię po prostu więcej farszu i kiedy mamy ochotę na krokiety wystarczy tylko usmażyć naleśniki i delektować się tym pysznym daniem. Polecam Wam nie tylko na zbliżające się święta.

Składniki na 15 sztuk:

Na ciasto naleśnikowe:
4 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej do smażenia

Na farsz:
200 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie co najmniej 4 godziny
750 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
50 g masła
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól

Na panierkę:
1 szklanka mleka
¾ szklanki mąki
1,5 szklanki bułki tartej
olej do smażenia

1

Na początek przygotowujemy składniki farszu – grzyby, gotujemy razem z wodą, w której się moczyły około 30 minut, aż zmiękną, następnie odcedzamy i zachowujemy wywar.

2

Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełniamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut.

3

W międzyczasie przygotowujemy naleśniki – jajko, mleko, mąkę i sól miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut. Następnie na patelni mocno rozgrzewamy olej, wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażymy cienkie naleśniki z obu stron na na złoto, układamy w stosik na talerzu i odstawiamy.

4

Przygotowujemy farsz – na maśle szklimy cebulę. Odsączone grzyby i odciśniętą, ugotowaną kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, używając sitka z największymi otworami, do farszu dodajemy cebulę razem z masłem, całość obficie przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy je w rulon.

5

Na koniec przygotowujemy składniki do panierowania – mąkę mieszamy z mlekiem, wysypujemy na talerz bułkę tartą.

6

Nadziane naleśniki panierujemy w cieście i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu.

krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami