Klasyczna szarlotka mojej Mamy

Dziś mam dla Was szarlotkę z przepisu mojej Mamy – to ciasto gościło u nas bardzo często w jesienne weekendy, które wtedy nazywało się po prostu sobotą i niedzielą. Takie wspomnienie dzieciństwa, pamiętam jak lubiłam nakłuwać surowe, wyłożone na blachę ciasto widelcem, precyzyjnie tworzyłam na nim wzorki i sprawiało mi to mnóstwo radości. Dziś tę klasyczną szarlotkę doceniam przede wszystkim za cudowny smak i zapach i gdy tylko w ręce wpadną mi jabłka odmiany szara reneta wracam do niej niczym Proust do magdalenek 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Na ciasto:
~ 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki,
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 125 gramów masła
~ 0,5 szklanki cukru
~ 2 jajka
~ 1,5 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

Na nadzienie:
~ 1 kg jabłek, najlepiej odmiany szara reneta
~ 1 łyżka bułki tartej
~ 1,5 łyżeczki cynamonu
~ 1 łyżkę cukru waniliowego

1

Pokrojone na kawałki masło szybko łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka i śmietanę, całość szybko zagniatamy formując kulę, którą zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce około 40 minut.

2

Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie – jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku, mieszamy z cynamonem, bułką tartą i cukrem.

3

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i umieszczamy na dnie wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, nakłuwamy ciasto widelcem.

4

Na tak przygotowany spód wykładamy nadzienie z jabłek, wałkujemy drugą część ciasta i układamy na górze, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z grzaniem góra dól na 35-40 minut.

5

Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy z lodami lub ciepłym sosem malinowym.

klasyczna szarlotka

DSC_7822